Elgurult gép: a Ryanair csakis a reptérieket hibáztatja

iho   ·   2014.06.10. 18:00
ryan_ciamp_cim

Az olasz repülőtéri hatóságoktól vár választ a Ryanair arra, miért nem helyeztek el a kötelező előírások ellenére féktuskókat annak a gépnek a futóinál, amely néhány napja súlyosan megsérült Ciampino repülőterén.

Az üresen álló, EI-DLI lajstromjelű 737-800-as egy enyhén lejtős állóhelyen várakozott, majd egyszeribe hátragurult és nekiütközött a reptéri tűzoltók bázisépületének. A gép egyre gyorsulva mintegy negyven métert tett meg farokirányba.

Az incidens nyomán a gép jobboldali vízszintes vezérsíkja komolyan megsérült. Az ír társaság közleménye szerint a stabilizátort kicserélték és a gép a következő napokban ismét repülőképes lesz. A friss közlemény nem beszél a kárról, de közvetlenül az incidens után ezt több mint 200 ezer fontra becsülték.

Ami a felelősség kérdését illeti, gyanítható, hogy az, hogy a földi személyzet nem tett féktuskót a futókhoz, összefügghet azzal, hogy aznap a Ciampino földi kiszolgálóinak egyik szakszervezete, a Groundcare elmaradt bérek miatt sztrájkolt.  A gép épp ezért maradt üresen leparkolva, mert a kiszolgáló személyzet nem dolgozott, és ezért nem indíthatták a 737-est újabb járatra.

Az iho/repülés által megkérdezett szakértő ugyanakkor elmondta, hogy egy gép személyzetének „illik ellenőriznie”, milyen helyzetben hagyja magára a gépet, nemcsak a féktuskókat, hanem a parkolófék rögzítettségét is.

Mindeddig a reptér vezetése illetve a Groundcare nem nyilatkozott az indicdensről.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek