Eltávolítanák India vasútügyi miniszterét

iho/vasút   ·   2012.03.15. 14:00

Dinesh Trivedi, India vasútügyi minisztere szerdán döntött a személyszállítási tarifák emeléséről. Pártja azonban, amely egyben az indiai szövetségi kormány legnagyobb támogatója, nem ért egyet a választók körében erősen népszerűtlen intézkedéssel – írja a BBC hírportálja.

Az indiai vasút naponta hétezer vonatot közlekedtet és 13 millió utas elszállításáról gondoskodik. Trivedi javaslatára 0,3 rúpiára emelik a vonatjegyek kilométerenkénti árát, ami 1,34 forintos tarifát jelent. Ez lesz az ázsiai ország első jegyáremelése az utóbbi tíz évben.

Indiában a vasúti közlekedésbiztonság fokozása jelenti a legnagyobb kihívást. Ha visszavonjuk a jegyáremelést, le kell mondanunk a vonatok biztonságáról is – mondta Trivedi. Az elmúlt években az energiaárak növekedése folytán egyre nehezebb anyagi helyzetbe került az indiai vasút, a járművek és a pályák leromlott műszaki állapota egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent.

A vasútügyi miniszter elleni közhangulat egyre fokozódik, sorra jelennek meg a lemondásáról szóló híresztelést. Dinesh Trivedi közleményben jelezte, hogy eddig nem kapott Manmohan Singh kormányfőtől a felmentéséről szóló tájékoztatást és ő maga sem nyújtotta be lemondását. Ugyanakkor a BBC hírei szerint Mamata Banerjee, Trivedi pártjának elnöke az éjszaka folyamán faxüzenetben kérte a miniszterelnököt, hogy mondassa le a vasútügyi minisztert és vonja vissza a tarifaemelésről szóló rendeletet.

Kapcsolódó hírek