Emmába mindent belepakoltak

iho/vasút   ·   2024.06.13. 08:15
emma_final_krea_1920x1080

A MÁV–Volán-csoport az újságírók és így a közönség elé tárta Emma (Egységes Menetrend Magyarországon) fantázianevű útvonaltervezőjét.

Aki rendszeresen használ ilyesmit, annak bizonyára megvan a kedvenc utazástervezője, esetleg több is. Google-térképek, menetrendek, utas.hu, BudapestGO, MÁV app, stb. A MÁV–Volán-csoport most bemutatott hivatalos rendszere – pillanatnyilag tesztüzemben és csak böngészőben https://emma.mav.hu/ érhető el – jól láthatóan azzal a céllal készült, hogy benne legyen minden, amit a versenytársak tudnak, meg talán még egy pici. Így a gyaloglási sebességem kalibrálásától a szén-dioxid-kibocsátás-megtakarítás-kijelzésig sok mindent integráltak bele. Az az igazság azonban, hogy mondjuk a Google vagy az utas.hu is majdnem mindent tud, az utóbbi kinézetében is logikájában is hasonlít Emmára, szóval alighanem nem a funkciók döntik majd el, hogy mekkora lesz Emma sikere, inkább az, hogy kinek mennyire tetszik, mennyire áll kézre az alkalmazás. Igaz, Emmából közvetlenül át lehet kattintani két évtizeddel idősebb nővérének, Elvirának ráncfelvarrt változatára, így rögtön meg is lehet venni a vonatjegyet, az ígéretek szerint nemsokára már a buszjegyet is.

Az integrált útvonaltervező-szolgáltatás célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges pont (cím, megálló, település, nevezetes hely, bökés) között vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal vagy vasútvillamossal, illetve több mint hetven város (köztük Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc) helyi járataival – mondta Hegyi Zsolt. A MÁV-Start szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese kifejezetten azt kérte, hogy az utasok segítsenek tesztelni az alkalmazást, az eszrevetel@mav-start.hu címre írják meg javaslataikat. A terv az, hogy Emmát beépítik majd a MÁV appba.

Az útvonaltervező tulajdonságai:

  • Választható járműfajták
  • Csak vasúti vagy csak buszos tervezés
  • A gyaloglási sebesség beállítása
  • Olyan átszállás esetén, ahol ugyanabból a megállóból utazunk tovább, mint ahova érkezünk, lehetőség van felülírni a szolgáltató által javasolt átszállási időt
  • A „Járatok” nézetben a viszonylatokon kívül vonatszámra is lehet keresni
  • A „Járatok” nézetben valamennyi éppen közlekedő járat piktogramja megjeleníthető a térképen, előhozható azok menetrendje is
  • Vasúti járatok információi
  • Útvonalterv megosztására, nyomtatása
  • A nemzetközi vonatok teljes útvonala elérhető
  • Magyar/angol nyelv

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek