Építik az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közti szakaszát

iho   ·   2018.03.13. 18:45
m30_kislid

Miután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) nyáron kihirdette az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakaszára kiírt független mérnöki közbeszerzés nyertesét, idén márciusban elkezdődik a beruházás is. A lebonyolítás hatékonysága érdekében három különálló részben egyszerre indul meg az építkezés. Az összesen 56,75 km szakaszon 2×2 sávos autópálya épül, burkolt leállósávval, fizikai elválasztással. A tervezési sebesség 130 km/h lesz. A fejlesztés során hat különszintű és hét szintbeni csomópont, 25 felüljáró és 17 aluljáró épül. Arnótnál egy pár tengelysúlymérő állomás, Csobád és Ináncs határán egy pár komplex pihenő, Méra és Szalaszend határán, valamint Hidasnémetinél két pár egyszerű pihenőhely, Encsnél autópálya-mérnökség létesül.

A Miskolc – Szikszó közötti szakasz 10,4 km hosszúságú. A nyertes kivitelező a STR 30 Konzorcium. A kivitelezés nettó összege: 39 944 503 947 Ft. A Szikszó – Encs közötti, 24,2 km-es szakasz kivitelezője a Colas Út Zrt. és a  Colas Hungária Zrt.. A kivitelezés nettó összege: 75 394 388 971 Ft. Az Encs – Tornyosnémeti közötti szakasz 22,15 km hosszú szakasz vállalkozója a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. A kivitelezés nettó összege: 63 981 148 520 Ft.

A mintegy nettó 179 milliárd forint forrásból, uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházás várható befejezési határideje 2021 III. negyedév. Az M30 Miskolc – Tornyosnémeti közötti szakasz megépítésével és a korábban átadott Tornyosnémeti – országhatár közötti szakasszal válik teljessé a gyorsforgalmi útkapcsolat Miskolc és Kassa között.

Az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közti szakasza (forrás: NIF)

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a hazai közúthálózat fejlesztése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással folytatódik. A már zajló vagy előkészítés alatt álló beruházásokkal belátható időn belül hat magas szintű közút kapcsolja majd össze Magyarországot és Szlovákiát. Az autópálya tehermentesíti a hármas út forgalmától a Hernád-völgyben élőket. Az M30-as befejezését követően létrejön a térség összeköttetése a fővárossal és a Miskolc-Kassa összeköttetés is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek