Érkeznek Olsztyn Traminói

iho   ·   2015.06.25. 13:10
400px_solaris_tramino_olsztyn

A Lengyelország északi részén fekvő Olsztyn villamoshálózata ötven év után kap ismét létjogosultságot. Az új, modern, normál nyomtávú hálózat első, összesen tíz és fél kilométer hosszúra tervezett vonalain a Solaris Tramino S111O kocsijai fognak közlekedni. A Varmia-mazúriai vajdaság székhelye és a lengyel gyártó még 2012 szeptemberében írta alá a tizenöt villamos vásárlásáról szóló, harmincmillió euró értékű megállapodást. A Solaris a járművekből eddig kettőt épített meg. Az első kocsival május végétől Poznańban végeztek teszteket, Olsztynba pedig a napokban érkezett meg. A gyártó várhatóan még idén leszállítja az összes járművet – írja a Railway Gazette.

A lengyelországi Olsztyn tizenöt Tramino-kocsit vásárolt a Solaristól újjáépülő villamoshálózatához<br>(fotó: IRJ)

A 29,3 méter hosszú, 2,5 méter széles, háromrészes villamosok mindkét végén található vezetőállás. A teljes hosszban alacsonypadlós, légkondicionált kocsikra kétszázharminc utas fér fel, akik közül harminchatan találhatnak maguknak ülőhelyet. A gyors utascserét oldalanként hat, 1,3 méter széles, kétszárnyú ajtó segíti. A járművekre biztonsági kamerarendszert is telepítenek. A Traminókat négy, egyenként százhúsz kilowatt teljesítményű, aszinkron vontatómotor gyorsítja majd akár hetvenöt kilométer per órás sebességre.

Olsztyn villamosvonalain a tervek szerint novemberben indulhat el a forgalom. A hatszáz Volt feszültséggel villamosított, egyenáramú hálózat a főpályaudvartól Osiedle Jaroty-ig tartó, észak–déli irányú, kétvágányú vonalból, valamint két rövidebb, egyvágányú vonalból fog állni. Az egyik mellékvonal a Varmia-Mazúriai Egyetem kampuszát is bekapcsolja a hálózatba. A 105,3 millió euró költségű beruházás nyolcvanöt százalékát az Unió finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek