Erősíti törökországi jelenlétét a Gebrüder Weiss

iho/vasút   ·   2022.03.30. 12:00
mersin_kikoto

A logisztikai cég Mersinben létesít új telephelyet az Új Selyemút úgynevezett középső folyosójára összpontosítva.

Az 1823-as alapításával a világ legrégibb logisztikai vállalatának számító Gebrüder Weiss úgy véli, Törökország egyre fontosabbá válik az Új Selyemúton, ezzel a Kaukázus, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia áruszállítása terén.

A mersini már a vállalat harmadik törökországi telephelye; előzőleg Isztambulban és Izmirben hoztak létre logisztikai bázist, ahonnan a cég már 2012 óta szervez részrakományos fuvarokat, valamint végez légi és tengeri árufuvarozást. A Gebrüder Weiss a 3S Transport & Logistik szállítmányozó cég tavalyi felvásárlásával ráadásul ki is bővítette az Isztambul és Németország közötti szállítási szolgáltatásait.

Ha törökországi logisztikai bázisokra gondol az ember, nem feltétlenül Mersin jut először az eszébe. Az ország déli részén található, a második legnagyobb török kikötővárosnak számító település azonban kiváló elhelyezkedéssel bír: a Földközi-tengeri partján fekszik, néhány tíz kilométerre már Ciprus partjai futnak, ráadásul nagyon közel van a közel-keleti térséghez is. A Gebrüder Weiss szerint elsősorban az ország déli részén történő hálózatbővítés az oka annak, hogy Mersint választották, mivel a kikötővárosban a légi, a tengeri és a szárazföldi szállítmányozás is elérhető. Ráadásul Mersin fontos textilipari, mezőgazdasági, vegyipari és gépgyártási termelőhelyszínek közelében is fekszik, ennek következtében ideális helyszín az Európába és Keletre irányuló exportnak. A kedvező szállítási kapcsolatok a Földközi-tengeri régióval, valamint a hátország ipari tevékenységeinek közelsége mind előnyös tényező az új helyszín számára.

Azon felül, hogy Mersin fontos szerepet tölt be a regionális szállítmányozásban és közel található az európai célpontokhoz, a törökországi terjeszkedés melletti döntés közvetlenül összefügg az országnak az Új Selyemúton betöltött szerepével is. A vállalat szerint az Európa és Ázsia közötti kapu szerepét betöltő ország egyre nagyobb piaccal szolgál, a Földközi-tengeri elhelyezkedése okán pedig az Ázsia és Európa közötti szállítmányok fontos árukezelő helyszíne.

A globális logisztikai tevékenységet folytató vállalat nem hagyja figyelmen kívül azt sem, hogy az ország a középső folyosóhoz is kapuként funkcionál. Sőt, ez a törökországi bővítés egyik legfontosabb oka. Mersinből könnyen indíthatók intermodális és multimodális szolgáltatások a Kaukázuson át vezető észak-déli tengelyen, valamint Közép-Ázsiába és Kínába. A Gebrüder Weiss a középső folyosó legtöbb országában rendelkezik telephellyel, továbbá ismeri a régió helyi jogi és kulturális sajátosságait is. Ezen felül az ügyfelek részéről is megnövekedett keresletet tapasztalnak az ezen útvonalat érintő szállítmányok iránt – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek