Erősödött a gazdaság, erősödött a légi áruszállítás

MTI   ·   2014.01.09. 18:00
cim

A nemzetközi légi teherfuvarozás teljesítménye 2013 novemberében 6,1 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, az októberi 4,4 százalékos bővülést követően a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb adatai szerint.

A világ légi forgalmának 84 százalékát lefedő, 240 légitársaságot tömörítő IATA csütörtökön közölte a legfrissebb teherfuvarozási adatait.

Az összesített adatok szerint a latin-amerikai és afrikai régiót kivéve mindenhol bővülést jelentettek, a legjobban a közel-keleti régió teljesített, ahol a légi cégek 16,5 százalékkal szállítottak több teherárut.

A kelet-ázsiai légi fuvarozók, amelyek a teljes piac 40 százalékát fedik le, 4,9 százalékos bővülésről számoltak be. Az átlagos töltöttségi mutató (load factor) 0,7 százalékponttal 49,2 százalékra emelkedett 2012 novemberéhez képest.

Tony Tyler, az IATA ügyvezető igazgatója a közlemény szerint biztatónak nevezte a novemberi adatokat, amelyeket elsősorban a kínai piac bővülése és az ázsiai kereskedelem dobott meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szezonális hatástól megtisztított, összesített adatok még mindig nem érik el a 2010-es és 2011-es kimagasló adatokat.

Európában a légi fuvarozók 8 százalékos bővülést jelentettek novemberben.

Kapcsolódó hírek