Érzékeny búcsút vesznek a hollandok a királyi vonatuktól

iho/vasút   ·   2023.06.19. 16:05
00_holland_kiralyi_vonat

A holland Nederlandse Spoorwegen, Willem-Alexander király és Máxima királyné még ebben a hónapban búcsút vesz a királyi vonattól.

Mi az, hogy még ebben a hónapban! Már néhány napon belül: a június 20-22-i hivatalos belgiumi állami látogatás jelenti az uralkodói gördülőállomány utolsó útját. A Holland Állami Vasutak (Nederlandse Spoorwegen, NS) eredetileg egyetlen királyi kocsit használt a király és családja vonatoztatására. A járművet a holland királyi család rendelte meg 1991-ben, építését 1993-ban fejezték be; a kocsi az 1980-as évek műszaki színvonalán áll, és az időközben megszűnt német Talbot gyártotta. A királyi kocsiban egy szalon, két kis hálószoba, egy szerény konyha és egy hatfős tárgyaló található. Egy korábbi, 1930-ban épített, kétkocsis királyi vonatot váltott fel, ez jelenleg a Holland Vasúti Múzeumban látható. Pompája nem fogható az Egyesült Királyság királyi vonatához, aminek kilenc kocsija van szolgálatban, két továbbit pedig tárolnak. A brit szerelvényben több háló- és étkezőkocsi található.

A hollandus királyi vonat 2012-ben további két kocsival bővült. Ezeket az egykori első osztályú személykocsikat kissé módosították, és kékre festették. Amikor az 56 éves Willem-Alexander vonattal utazott, egy dízelgép előfutó fedezte jöttét.

A királyi vonat nyugdíjba küldésével véget ér egy hozzávetőlegesen 160 éves időszak; az első holland királyi kocsik még 1864-ben épültek. Az elmúlt évtizedekben a vonatot nemcsak az uralkodói család használta, hanem gyakran utaztattak vele külföldi államfőket is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek