Európai közlekedésfejlesztés, 2020-ig 500 milliárd euróból

MTI   ·   2014.12.09. 20:20

A teljes transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) szükséges beruházások értékét 500
milliárd euróra becsülték a 2014 és 2020 közötti időszakra, a tagállami szaktárcák vezetőiből álló Közlekedési Tanács tagjai szerdai brüsszeli tanácskozásukon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel. Csak az európai közlekedési törzshálózat kiépítéséhez 250 milliárd eurós uniós, tagállami, regionális vagy helyi, esetleg magánforrások bevonásával biztosított finanszírozásra van szükség.

A szakminiszterek felkérték az Európai Bizottságot, hogy a stratégiai tervezés során ismerje el: a közlekedési infrastruktúra, a hatékony hálózatok építése és működtetése, a növekedés és a
munkahelyteremtés fő motorja.

A közlemény szerint a Közlekedési Tanács általános megközelítéseket fogadott el a negyedik vasúti csomagról, amely egyebek mellett a belföldi vasúti személyszállítási piac megnyitását célozza meg, valamint a légi közlekedés kapacitásával és biztonságával foglalkozó egységes európai égbolt jogszabálycsomagról. A kiegyensúlyozott, kompromisszumos javaslatokat a Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár vezette magyar delegáció is támogatta - emelték ki.

A visegrádi országok (V4) küldöttségvezetői találkozójukon aláírták az idén létrehozott közlekedési magasszintű munkacsoport feladatkörét és ügyrendjét rögzítő dokumentumot. A bővülő együttműködés célja, hogy a felek vizsgálják felül az országaik közötti közlekedési kapcsolatokat és közös álláspontot alakítsanak ki továbbfejlesztésük irányairól. Az új fórum lehetőséget ad arra, hogy a visegrádi országok már a tervezés legkorábbi fázisától kezdve egyeztethessék közlekedési
stratégiáikat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek