Február 16-án indul az új fogaskerekű a Tátrában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.02.14. 09:00
oz11

Csatasorba állt az új többcélú munkagép is, hókotróval az elején. 

Hamarosan, várhatóan már február 16-ától birtokba vehetik az utasok is az új kétéltű vasúti szerelvényt Csorba és Csorbató állomások között – amit sokan csak Zubacskának hívnak. A napokban ugyanis nagytakarításba kezdtek a fogaskerekű vonalán, komoly munkagépeket vetettek be, hogy eltakarítsák a nem csak néhány centiméterre duzzadt hóréteget a vasútvonalon és környékén, valamint Csorbató államás fogaskerekű peronján. Még az új, Stadler-gyártmányú multifunkciós vasúti jármű is dolgozott, elején hókotróval. 

A hó eltakarítását követően fokozatosan próbautakat is tettek két új fogasvillamossal, amelyeket a napokban tovább folytatnak, hogy várhatóan február 16-án már élesben is kipróbálhassák az utasok az új szerelvényeket. A fogaskerekű vasúton 2020. júliusa óta tart a már elég hosszúra nyúlt vágányzár, a forgalom teljes kizárása mellett. A vasútvonal a felújítás alatt teljesen megújult, viszont az összetett terepviszonyoknak köszönhetően, és amiatt, hogy a vasútvonal a Tátrai Nemzeti Park területén húzódik, nem volt egyszerű elvégezni a munkákat. A vasútvonal egyébként 550 méteres szintkülönbséget küzd le mindössze 4,8 kilométeres szakaszon. A felújítási munkákat a Strabag és a Swietelsky cégek végezték, 18,5 millió euróért. 

A vasútvonal teljeskörű felújításával egyidőben új vasúti járműveket is beszereztek, öt kétéltű járművet, „fogasvillamost” és egy többcélú villamos és dízel vontatású mozdonyt. A fogaskerekű új vonatait a GTW-motorvonatplatform alapján építette meg a Stadler. Svájcban és Franciaországban jelenleg is közlekednek ilyen fogaskerekű vonatok. A ZSSK-nak nem ismeretlen a középső, dedikált egységben található hajtással tervezett GTW-platform: a keskeny nyomközű villamosvasúton 425-ös sorozatú, a ruttkai ŽOS által Stadler-licenc alapján épített villamos szerelvények járnak, amelyek felújítása is most van folyamatban. 

A fogaskerekű vasútvonalon jelenleg zajló munkálatokról a zdopravy.cz portál adott közre néhány fotót.

Nyitókép: Dalibor Palko

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek