Feltételes megállási rendet vezet be megállóinál a GYSEV

iho/vasút   ·   2023.04.18. 12:00
gysev_flirt_alsoronok

Május 1-jétől a személyvonatok csak abban az esetben állnak meg a megállóknál, ha van le- vagy felszálló utas.

A feltételes megállási rendet a GYSEV Zrt. hálózatán található összes megállóhelyen bevezetik, egy megállóhely (Fertőszéplak-Fertőd) kivételével. Az intézkedés a vonatok menetrendjét nem befolyásolja. A vasúttársaság 2013 óta a Csorna és Szombathely közötti szakaszon már alkalmazza a feltételes megállási rendet.

A GYSEV jelentős energia-megtakarítást remél az intézkedéstől, hiszen amennyiben egy megállóhelyen nincs sem fel-, sem pedig leszálló utas, a vonatnak nem kell megállni, elég lassítania. Így jóval kevesebb vontatási energiát használnak fel a szerelvények, mintha álló helyzetből indulnának.

Fontos, hogy a feltételes megállási rend a vonatok menetrendjét nem befolyásolja, tehát nem fordulhat elő, hogy egy járat korábban indul tovább annál az időpontnál, mint ami a menetrendben szerepel.

A vasúttársaság kéri az utazóközönséget, hogy a leszállásjelző gomb megnyomásával minden esetben jelezzék a leszállási szándékukat, valamint felszállás előtt úgy helyezkedjenek el, hogy az érkező vonat mozdonyvezetője időben észlelhesse az utazási szándékot.

A feltételes megállási rendről a vasúttársaság az ajtókra külön figyelemfelhívó matricákat helyez ki, emellett az érintett járatokon a fedélzeti utastájékoztató rendszeren és hangosbemondón is figyelmeztetik az utasokat. Az érintett megállóhelyeken szintén tájékoztatást kapnak az utasok.

A GYSEV arra kéri az utazókat, hogy a szokásosnál jobban figyeljenek, és időben jelezzék leszállási szándékukat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

(Nyitóképünkön Alsórönök állomásra érkezik a GYSEV egyik személyvonata. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek