Felújított vasútállomás várja az utazókat Veszprémben: elindult az állatbarát állomás mintaprojekt

iho/vasút   ·   2023.10.05. 15:45
01_veszprem_felujitva

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programhoz csatlakozva valósult meg. A munkálatok több ütemben zajlottak, július közepén nyílt meg az utascsarnok, mostanra pedig a teljes állomási környezet is elkészült.

A felújítás februárban kezdődött, mely az állomásépület külső-belső és a csatlakozó utasforgalmi területek korszerűsítését foglalta magába. Az első ütem július közepén fejeződött be, azóta használhatják az utasok a megújult utascsarnokot. A kivitelezés második, befejező üteme most zárult le, ennek köszönhetően a teljes állomási környezet megújulva várja a vonattal utazókat.

Megújultak a vasútállomás utasforgalmi területei: az épület külső homlokzata, a peron felőli területei, a középperon utasvárói és peronbútorai. Az épület új térkővel burkolt, széles járdafelületen keresztül közelíthető meg, az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi könnyebbé az utasok számára. A megújult aluljáró lejárata mellett, a középső peronon két fedett utasbeállót is telepítettek, ezzel is növelve az utaskomfortot.

Az utascsarnok mind a város, mind pedig a peron felőli oldala akadálymentesen elérhető, az utasvárót új burkolat, álmennyezet és világítás teszi hangulatosabbá, továbbá innen megközelíthető az akadálymentes, valamint női- és férfimosdó is.

(fotók: MÁV)

A meglévő hangos utastájékoztató rendszer mellett, a felújított területeken megújultak a statikus utastájékoztató elemek is, és a váróteremben új dinamikus utastájékoztató rendszert (digitális monitor) építettek ki. Emellett az épületben étel- és italautomatát, az állomás előtérben valamint a középső utasperonon új utcabútorokat helyeztek el. A felvételi épület új peron- és előtetőt is kapott. A nyugati oldalon létrejött egy fedett, ún. „nyári váró”, amit szintén dinamikus utastájékoztatási rendszerrel, továbbá jegykiadó automatákkal, padokkal és biciklitámaszokkal szereltek fel. Az állomásépület és a P+R parkoló között új járdakapcsolat létesült.

Veszprémben valósult meg elsőként az állatbarát állomás mintaprojektje is. A kutyával érkező utasoknak kutyás itatóval felszerelt ivókutat helyeztek el, valamint a „Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal” az utasoknak elérhető helyszínen kutya chipleolvasót is telepítettek. Ezen felül egy kutyafuttatót is kialakítottak az állomással szembeni területen.

Veszprém vasútállomás felújítása 1 milliárd 204 millió forintból, 750 millió forint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásból és 454 millió forint értékű MÁV saját forrásból valósult meg. A kivitelezést a MÁV FKG végezte, a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. közreműködésével.

A vasútállomás épületének és közvetlen környezetének megújítása mellett fontos szempont volt a tágabb terület rendezése is. Ebben partner volt a Volánbusz, ami 71 millió forint saját forrásból újította fel az autóbuszvezetők pihenő épületét, valamint kisebb tereprendezési és parkosítási munkákat hajtott végre az autóbusz-állomás területén.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt összesen további közel 450 millió forintot fordított arra, hogy ingatlanvásárlással, bontással és részleges felújítással egy rendezett környezetet biztosítson a városba érkezőknek. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez köthető továbbá a V-Bike elektromos közbringarendszer új dokkolóállomása is, amely újabb alternatívát jelent a tömegközlekedés mellett a belváros megközelítésére.

A vasútállomás komplex fejlesztéséhez kapcsolódva, az önkormányzat jelenleg is dolgozik az állomás megközelítését biztosító út- és járdaburkolat teljes, valamint a lámpás csomópontot részleges megújításán, melynek várható befejezési határideje 2023. november vége.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek