Ferihegyi július: újra induló járatok, a Wizz repül az Öböl felé, ismét hosszútáv: LOT, Szöul

iho   ·   2020.07.03. 12:00
cim
A Budapest Airport számos régi-új vonal feléledéséről, és néhány valóban vadonatúj beindításáról ad hírt, a július láthatóan a nemzetközi trendeknek megfelelően komoly élénkülést hoz a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér életében is. A reptérkezelő friss közleményében lévő táblázat szerint például a Tarom megint repül hetente háromszor Bukarest felől, és az Egypt Air Kairó felől mindkettő péntektől. A Finnair elsején indított Helsinkivel, csakúgy, mint a LOT Varsóval: szombat lesz az első napja a lengyelek Budapestről induló üdülőhelyi járatainak, Dubrovnikba és Várnába.

Ami a LOT fontos újdonsága, az ebben a táblázatban nem szerepel. Szerkesztőségünk korábban azzal a kérdéssel fordult a lengyel nemzeti légitársasághoz, van-e konkrét terve a Budapestről induló interkontinentális járatok újra indításának. Nos, Varsóból most érkezett a válasz egy részletes társasági közlemény formájában, amelyben elsősorban természetesen a Varsóból  startoló repülésekről esik szó például Toronto, Szöul és Tokió felé, de egy mondatban ott a számunkra érdekes információ: július 20-ától repül a LOT Budapestről a dél-koreai fővárosba. Mint látható, a magyar utazóközönségnek legfontosabb észak-amerikai vonalak feléledéséről nem esett még szó, de Varsóból sem repülnek még arrafelé a kék-fehér 787-esek: az amerikai beutazási korlátozások továbbra is érvényesek, sőt, nyilván az európai államok is óvatosak a most az egyik globális járvány-gócpontnak számító Egyesült Államokkal szemben, vagyis New York és Chicago még várat magára...

Reptéri csendélet, előtérben az újjáépülő Uniform (fotók: Budapest Airport)

Ami a diszkontokat illeti, a Norwegian csütörtöktől élesztette fel a Budapest-Oslo járatát, egyelőre heti kétszeri gyakorisággal. És ami az exkluzív újdonság: a Wizz Air hetente kétszer repül az Egyesült Arab Emírségek fővárosába Budapestről. Ezügyben két érdekes mozzanat jut az ember eszébe: egyrészt az Öböl-térség másik nagy légiközlekedési központja, Dubai és Budapest között még nem kezdődtek újra az Emirates repülései, de korábbi hírek szerint valamikor ebben a hónapban erre is sor kerül, miközben a Wizz a másik ottani desztináció felé „előzi” a versenytársat.

Ugyanakkor ismereteink szerint ez a Wizz-járat még nem a meghirdetett új, az Emírségekkel közös vállalkozás indulását jelenti, azt eredetileg csak őszre tervezték, és még nem érkezett hír az ottani légi üzemeltetési engedély megszerzéséről. Viszont nyilván addig is érdemes beindítani, ha nem is túl nagy sűrűséggel, a vonalat, hogy amikorra már az új vállalat kezdi meg a működését és kialakítja Abu Dhabiból a hálózatot Ázsia más tájai felé, addigra már a kapcsolat „bejáratott” legyen.

Kezd pezsegni a két terminál, nyílnak a boltok, vendéglátó helyek, élednek a szolgáltatások

A másik nagy visszatérő a Ryanair, a táblázatban külön időpontok nem szerepelnek, csak annyi, hogy az ír cég ebben a hónapban fokozatosan állítja helyre hálózatát, és e megjegyzéssel sok-sok városnév szerepel. Amit ebben a pillanatban érdemes kiemelni: mind a Wizz, mind a Ryanair választékában szerepel Tel Aviv, ennek jelentősége csütörtöktől jelentősen megnő, hiszen maga az izraeli állami légitársaság, az El Al épp most függesztette fel repüléseit és rendelte vissza összes gépét Tel Avivba.

Az Aeroflot nem szerepel a visszatérő társaságok között, a Wizz júliusi kínálatában pedig nem szerepelnek oroszországi desztinációk, pedig ráadásul a társaság épp most indította be, elsőként a külföldi diszkontok közül, szentpétervári bázisát. Friss hírek szerint az orosz légügyi hatóság, megint csak járvány-megfontolások okán, augusztus elsejéig nem engedélyezi külföldi társaságok járatainak berepülését az országba, de egyébként is, korábban a nemzetközi légiforgalom újra éledését a moszkvai vezetés a Független Államok Közösségének országaival tervezte.

Ismét repül Oslo és Budapest között a Norwegian

A reptér egyéb hírei: jónéhány üzlet és vendéglátóhely újra megnyitott, a 2A indulási csarnokában még zajlik a járólapok cseréje, ezért az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés a 2B-n történik a hónap végéig. Zajlik a forgalmas "Uniform" jelzésű gurulót felújítása, a technológia érdekessége, hogy a lebontott régi burkolatot megőrlik és újra felhasználják az új alapozásánál.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek