Vépi tartálykocsi-baleset: lefejtették a gázolajat

iho/vasút   ·   2017.09.13. 20:00
400px_veptartaly

Befejezték a gázolaj átfejtését a Vépen felborult vasúti tartálykocsikból, az állomáson korábban öt, egyenként 95 ezer literes tartálykocsi siklott ki. A katasztrófavédelem közleménye szerint a balesetben két vasúti tartálykocsi borult fel, három megdőlt. Két erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból pedig szivárgott a gázolaj. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szerdán, az éjjeli órákban, megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését, és összegyűjtötték az esővíz-gyűjtő aknába folyt gázolajat. A helyszínen 80–100 köbméter gázolaj folyt el.

A GYSEV szóvivője korábban közölte: az állomáson csütörtök hajnalban megindult a menetrend szerinti vonatközlekedés, a kisiklott kocsikat várhatóan pénteken vagy szombaton emelik vissza a sínekre.

A vasút közölte, még nem tudják megmondani, miért siklott ki a szerelvény.

Korábban írtuk:

A balesetben érintett szakaszon a vonatközlekedés újraindult csütörtök reggel, valamennyi járat menetrend szerint közlekedik. Két erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a szivárgást még az esti órákban sikerült megszüntetni. Folyik az esővízgyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtése is, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

Még korábban írtuk:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az egyik kilencvenötezer literes tartálykocsiból ömlik, egy másikból folyik, további kettőből pedig szivárog a gázolaj. A tűzoltók a GYSEV, valamint egy magáncég bevonásával végzik a mentesítést, a tartályokban lévő gázolajat át akarják szivattyúzni ép tartályokba, ezért két nagy teljesítményű szivattyút és több vasúti tartálykocsit indítottak a helyszínre. A baleset lakott területet nem érint, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

Egy tehervonat öt kocsija siklott ki szerda este Vép állomáson. Két tartálykocsi felborult, három megdőlt (fotók: MTI/Varga György)

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint két tartályból folyik a gázolaj. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével műszaki mentést végző szombathelyi hivatásos tűzoltók száz méter sugarú körben zárt területté nyilvánították a baleset helyszínét. A káresethez riasztották a katasztrófavédelmi mobil labor egységet is. A hivatásos egységek munkáját a vépi önkéntes tűzoltók segítik. A felderítés első helyszíni információi szerint a káresemény lakóépületeket nem érint.

A Szombathely szomszédságában található vépi állomás az utóbbi időben nem a sors kegyeltje: augusztus elején a futópróbázó 315-ös remot Csörgő gyulladt ki és égett le az állomáson.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek