Gefco: stabil jelen, ígéretes jövő

iho   ·   2014.05.29. 12:15
00kicsi

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a Gefco Csoport, az ipari logisztika globális piaci szereplője, az európai autóipari logisztika piacvezetője. A vállalat tavaly négymilliárd eurós forgalmat nyugtázhatott – ez a 2012-es eredményhez képest több mint 11 százalékos növekedést jelent. A 2013-as üzemi eredmény 95,5 millió euró volt, ebből az adózott eredmény 57 millió euró (28 százalékos növekedés). A négymilliárdos forgalom a vállalat 1949-es alapítása óta a valaha mért legmagasabb forgalom. A forgalom növekedése elsősorban a Gefco (Les Groupages Express Franche-Comté) közép- és nyugat-európai, valamint dél-amerikai tevékenységeinek volt köszönhető, a világ többi részén a vállalat eredményei stabilnak mutatkoztak. A cég, amelyet annak idején a Peugeot alapított, nyereségessége is javult, így megfelel az iparágra jellemző eredményeknek. A rendkívül alacsony szintű eladósodottságnak köszönhetően a Gefco az elmúlt években tartós és egyenletes szabadpénzeszköz-állománnyal működött, amely a 2009-es recesszióban és a 2012–2013-as években az európai autópiacon tapasztalt lassulás során megvédte a vállalatot.

Mindezt azért fontos megjegyezni, mert a Gefco Csoport a kész járművek logisztikája terén az első számú vállalat Európában, egyúttal a tíz legnagyobb európai logisztikai integrátor egyike. Ugyanakkor a 2013-as eredmények igazolják az asset-light, tehát a nem eszközigényes üzleti modell megfelelőségét, és megerősítik a rugalmas költségszerkezet hatékonyságát.

A Gefco Magyarország által kínált intermodális szállítás jelenleg elsősorban a Magyarországtól Fehéroroszországon és Oroszországon át Kínáig terjedő relációt fedi le<br>(fotók: Hrotkó Miklós)

Mindezt azért fontos megjegyezni, mert a Gefco Csoport a kész járművek logisztikája terén az első számú vállalat Európában, egyúttal a tíz legnagyobb európai logisztikai integrátor egyike. Ugyanakkor a 2013-as eredmények igazolják az asset-light, tehát a nem eszközigényes üzleti modell megfelelőségét, és megerősítik a rugalmas költségszerkezet hatékonyságát.

A tavalyi esztendő a jelentős változások éve a Gefcónál: a PSA Peugeot Citroën 2012 végén ugyanis eladta a vállalatban lévő részesedésének háromnegyedét az Orosz Vasutaknak (RZSD). Ugyanakkor a vállalat a továbbiakban is a PSE kizárólagos logisztikai szolgáltatója maradt. Az RZSD-csoporttal folytatott partnerség a Gefcónak hosszú távú stratégiai szövetséget és új növekedési lehetőségeket jelent Oroszországban és a Független Államok Közösségében egyaránt. Ennek eredményeként könnyebben hozzáfér az ezen a piacokon tevékenykedő vezető orosz és nemzetközi gyártókhoz, és segítheti őket logisztikai láncuk optimalizálásában és a termelékenységük javításában. Az RZSD-vel kötött partnerség a Gefco növekedését más módon is fellendítheti: a vasúti szállítmányozás segítségével hozzájárul ugyanis az Ázsia, Oroszország és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez.

A Csoport stratégiájának alapja a diverzifikálás: 2013-ban született meg egy hét évre szóló megállapodás a General Motorsszal (GM), amelynek keretében a Gefco kezeli és optimalizálja a GM európai, törökországi és oroszországi logisztikai láncának egészét. Ennek az évi 1,2 millió járműre vonatkozó szerződésnek köszönhetően vált az európai autóipari szektor első számú európai logisztikai integrátorává.

Az intermodális közúti–vasúti-szállítás gyors és kiszámítható

A műveleteit öt üzletágban (szárazföldi szállítás, tengerentúli szállítás, raktározás és újrafelhasználható csomagolás, kész járművek logisztikája és vám- és adóügyi képviselet) szervező Gefco képes a teljes értékesítési láncot lefedni és teljes körű megoldásokat kínálni a legnagyobb kihívást jelentő feladatokra is. A Csoport 2013-ban három új leányvállalatot nyitott (Dubajban, Mexikóban és Horvátországban), és 37 leányvállalatból álló hálózatot működtet (1999-ben még csak kilenc leányvállalata volt). Mindezt a partnerek és kereskedelmi képviseletek hálózata egészít ki, így a vállalat 150 országban van jelen.

A Csoport célja, hogy 2020-ra nyolcmilliárd eurós forgalmat érjen el.

A Gefco Magyarország Kft. 2006 januárjában kezdte meg működését, a központi iroda Budapesten, a logisztikai bázis Biatorbágyon található. A leányvállalat növekedésének forrása – a legtöbb hazai logisztikai vállalathoz hasonlóan – 2013-ban is a nemzetközi szállítmányozás volt. A Gefco Magyarország 2013-ban 7,75 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el, ami a 2012-es eredményhez képest körülbelül 14 százalékos növekedést jelent, és egyben ez a vállalat eddigi legmagasabb éves árbevétele.

Vecsera Zsolt ügyvezető igazgató szerint a Gefco Magyarország megerősítette pozícióit a vevőinél, fontos új vevőket szerzett, és több olyan szolgáltatást indított el, amelyek a logisztikai szolgáltatások legfejlettebb, leginnovatívabb kategóriáját képviselik. Ilyen például az intermodális szállítmányozás, amely elsősorban a keleti országok felé irányul, és biztosítja ügyfeleik versenyképességét és részvételét a világ leggyorsabban fejlődő területein, vagy a 4PL szolgáltatás, amely során a cég részt vesz ügyfeleink nemzetközi ellátási láncának tervezésében és irányításában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek