Gyűlnek az új moszkvai metrók

iho/vasút   ·   2019.12.16. 18:00
400px_moszkva2019

Az orosz Transzmasholdinghoz (TMH) tartozó gyártó ezzel leszállította az évre tervezett mennyiséget. A Moszkva 2019 típusú járművek a Moszkva-metrócsalád legújabb, legkorszerűbb verziói.

A 2019-es modell létrehozásakor kívül-belül áttervezték az addigi Moszkva-típust: megváltozott az orr-rész kinézete, továbbá módosítottak a vezetőálláson is. Az utastér sem maradt ki a ráncfelvarrásból: az üléseket speciális kopásálló, puha szövettel borították be, korszerűsítették a multimédiás utastájékoztató rendszert, megnövelték a nagy felbontású kijelzők méretét, az eddigi egyszínű padlót színes, hatszöglet-mintájúra cserélték. A kapaszkodók elhelyezése is megváltozott: a szemben lévő ajtók között egy hatszögletű kapaszkodót alakítottak ki, és bővítették a függő kapaszkodók számát is. Az utastérben LED-világítás van, mely a napszaktól függően változtatja a kibocsátott fény színét. Az ablakfelületek méretét is megnövelték. Optimalizálták az elektromos berendezéseket és a rádiókommunikációk rendszert is, ezáltal zavartalan lehet a kommunikáció a vezető és a diszpécserközpont között. A hangszigetelésen is javítottak. Az új, korszerűsített típus utastere egyterű, az egyetlen nagy folyosónak köszönhetően szabadon mozoghatnak az utasok a szerelvényen belül, ez jelentősen megkönnyíti a csomaggal utazók közlekedését is. A mozgáskorlátozottak és kerekesszékkel közlekedők számára kijelölt terek állnak rendelkezésre a szélső kocsikban.

2019-ben 392 kocsinyi új Moszkva-metrót adott át az orosz főváros metróhálózata számára a Metrovagonmas (fotó: Metrovagonmas)

A Moszkva 2019-es egyik legfontosabb műszaki újdonsága az elektrodinamikus fékrendszer, melyet használva nincs szükség súrlódásos fékezésre a szerelvény állóra fékezéséhez, ezáltal a lassítás simábbá és halkabbá válik. A típus képes folyamatosan figyelni a szerelvény összes rendszerét. Az új technológiáknak köszönhetően a Moszkva 2019-es a lehető legbiztonságosabb utazást garantálja.

Az új metrószerelvények jelenleg a moszkvai metróhálózat egyes, hatos és tízes vonalain szállítják az utasokat. A Moszkva-sorozat különböző verzióiból 2017 óta eddig 1198 kocsinyi szerelvény állt forgalomba az orosz fővárosban. A 2019-es változathoz hasonlót gyártott a Metrovagonmas az azeri főváros Baku (81-765.B/766.B) és az üzbég főváros Taskent (81-765.5/766.5/767.5) számára is. 2020-ban pedig bemutatkozik egy újabb kivitel, mely Kazany városában, Oroszország legújabb metróhálózatán fog majd közlekedni.

***

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek