Hamburg: Airbus-sztrájkveszély

iho/repülés   ·   2011.10.05. 22:03
a320_cim

A vállalatvezetés és a szakszervezetek tárgyalásain már egy éve tart az alkudozás, de mostantól hivatalossá vált a sztrájkfenyegetés, noha a munkabeszüntetés dátumáról még nincs döntés.

Az Airbus megpróbálta munkaügyi bírósági döntésre terelni az ügyet, de a bíróság azt mondta ki, hogy a cég előterjesztésében nincsenek elég biztos támpontok a vita feloldására, a vállalat problémáinak megoldására.

Airbus-gyár az Elba partján

A főbb vitapontok nem is a bérekhez kapcsolódnak közvetlenül: a munkástanácsok több beleszólást követelnek a vállalat időszakos alkalmazási politikájába, ugyancsak szeretnék hallatni a hangjukat munkaszervezési és folyamatoptimalizálási kérdésekben.

A konfliktus kapcsán a cég vezetése úgymond „elvesztette bizalmát” a németországi gyártóhelyek iránt, mondta egy Airbus-szóvivő, aki szerint a vita megtorpedózhatja a korábbi terveket, hogy több munkát kapjon Hamburg és Bréma, Stade és a Buxtehude.

Lehet-e gyártást gyorsítani, ha sztrájkolnak az összeszerelő csarnokban?

A vita leginkább a A320-as gyártásnövelését érinti. Az Airbus tervei szerint 2012 végére a havi kibocsátást 38-ról 42 gépre kellene emelni, és a plusz négy gép összeszerelése Hamburgban történt volna.

A munkástanácsoknak azonban a túlóráztatással is bajuk van, ez pedig a jelenlegi gépkibocsátási ritmust is fenyegeti – tette hozzá a szóvivő. A cég külön fizetné a túlórákat, a képviseletek viszont a pluszórákat hozzácsapnák a normál munkaidő-elszámoláshoz.

Kapcsolódó hírek