Három az ütem a 100-ason: kész Püspökladány bal oldala

Szabó István   ·   2014.09.30. 18:45
00kicsi

Rendkívüli esemény és határidőcsúszás nélkül, a tervezett időpontban elkészült Püspökladány állomás átépítésének harmadik üteme is. Az állomás személypályaudvari részének bal oldala van, sínkorona felett, 55 centiméter magas peronokkal. Ezeket a létesítményeket helyezték forgalomba szeptember 27-én, Szajol–Püspökladány között ez volt az utolsó olyan állomás, ahol az utasok keskeny, és maximum sínkorona felett 15 centiméter magas peronról szállhattak vonatra. Szeptember 28-án üzemkezdettől Törökszentmiklós, Fegyvernek-Örményes, Kisújszállás, Karcag és Püspökladány állomásokon már csak az új, magas peronok szolgálják a 100-as vonali utasok kényelmét.

A bizottság és a véghajrá<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Vasárnap hajnaltól ismét pár napos vágányzár kezdődött a Karcag–Püspökladány szakasz jobb vágányában. Püspökladány állomás páros, jobb állomásfej vágánykapcsolatának kitérői épülnek ekkor be. Ez egyben egy minimális nyomvonalkorrekciót is magában foglalt.

Elkészült fél állomásfejek

Kellemes nyár végi időben vizsgálták az elkészült új vágányokat, kitérőket és vágánykapcsolatokat, utasperonokat. A bizottság az elkészült létesítményeket a forgalom felvételére alkalmasnak találta.

Csonkavágány és ívek

Sajnos, mint pályafenntartásnál évtizedeket eltöltött mérnök, változatlanul nem túl nagy örömmel üdvözlöm az Alföld közepén a csupa ívekből álló állomási vágányokat. A 250 méter hosszú csonka pedig igen messze került az aluljárótól és a felvételi épülettől is (de a forgalomba helyezés nem tervbírálat).

A 100-ason már csak Püspökladány állomáson folynak a vonatforgalmat is érintő pályaépítési munkák. Püspökladány állomás átépítése mellett Kisújszállás átépítésének véghajrájában van a munka. Azokon a szakaszokon, ahol a pálya és felsővezeték építése befejeződött, folyamatosan élesztik az új elektronikus biztosítóberendezést is, de ezek a munkák már a fővonali személyszállító vonatok vonatforgalmát jelentősen nem zavarják.

Vonatforgalom az eljárás idején

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek