Hét évet kapott a sziléziai vicinális

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.17. 12:10
MM_01

A Morvasziléziai Kerület (megye) közgyűlésének döntése értelmében hét éven átbiztosan közlekedhetnek a nyári szezonban a kirándulóvonatok a Bruntál–Malá Morávka vasútvonalon. A szolgáltatást 2025-ig az MBM Rail és a Slezský železniční spolek (Sziléziai Vasúti Egyesület) nyújthatja, velük kötöttek szerződést. A T211-es mozdonytraktor által vontatott egy Blm-kocsi az idén július 5. és szeptember 14. között közlekedik majd kirándulóvonatként. A vonatok hétvégenként és ünnepnapokon közlekednek, összesen öt pár. A járatok Bruntál állomáson megvárják az Ostravából és Olmützből érkező gyorsvonatokat is.

(fotó: Slezský železniční spolek)

Nem is olyan régen még egyáltalán nem volt biztos, hogy a régi időket idéző szerelvény közlekedik a vasútvonalon, a tervek arról szóltak, hogy a szolgáltatási szerződést a Cseh Vasutakkal köthetik meg, aki valószínűleg 810-es sorozatú Studenkákat sorozott volna be. A lokotraktornak nevezett T211-es és egy Blm sorozatú kocsi kellemes nosztalgiakirándulási lehetőség lehet.

A vonatok legutóbb 2008/2009-es menetrendben jártak a tizenhét kilométeres vonalszakaszon, akkor a Cseh vasutak volt a szolgáltató. Ezután a vasútvonal árván maradt, s az infrastruktúra-kezelőség meg akarta semmisíteni a vasútvonalat. Helyi aktivisták és a már említett Sziléziai Vasúti Egyesület erőfeszítéseinek köszönhetően azonban megmentették a vasútvonalat. Most már a SŽDC (Vasúti Infrastruktúra-kezelőség) is azt tervezi, hogy rendbe teszi a pályát, korszerűsíti a vonalat.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek