Hivatalos: a CAF-tól vásárol emeletes intercity-motorvonatokat az NS

iho/vasút   ·   2022.12.26. 12:00
ns_caf_civity

A harminc négyrészes és harminc hatrészes, részben emeletes szerelvény az első megrendelés a baszk gyártó Civity-járműcsaládjának kétszintes verziójából.

A villamos motorvonatok megépítését, továbbá a karbantartási műszaki támogatást is magába foglaló, 600 millió euró (jelenlegi árfolyam mellett bő 240 milliárd forint) értékű kontraktust a napokban írták alá a felek. A döntést az NS augusztus végén jelentette be, a megállapodás hivatalos aláírására viszont csak a napokban került sor.

Az első szerelvények a tervek szerint 2028-ban állhatnak forgalomba, fokozatosan nyugdíjazva az 1990-es években a Talbot és az Adtranz által gyártott, DDZ (Dubbel Dekker Zonering) típusú, emeletes motorvonatflotta egy részét.

Az NS szerint a Civity-vonatok egyszintes részeinek belépési szintje még inkább megkönnyíti a be- és kiszállást, az emeletes kocsik pedig plusz ülőhelyeket kínálnak. A szerelvényeken természetesen elérhetőek lesznek napjaink összes kényelmi szolgáltatásai, többek között a hálózati és USB-csatlakozók, a wifi, valamint a kényelmes ülések. 160 kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességével ráadásul gyorsabban is fognak tudni haladni, mint a jelenleg közlekedő emeletes vonatok, ezáltal a menetidő is rövidebbé válhat. A megállapodás opcionálisan további Civity-vonatok, valamint olyan kivitel megrendelését is lehetővé teszi, melyek a németországi és belgiumi közlekedésre is alkalmasak, nemzetközi járatok formájában.

A baszk gyártó úgy véli, a megrendelés megmutatja a Civity-motorvonatcsalád sikerét elővárosi, regionális és intercity használatban is; a járműcsaládból Hollandián kívül már vásároltak az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Svédországból is.

Az NS 2014-ben szerzett be először járműveket a CAF-tól, akkor 118 Sprinter New Generation (SNG) típusú, a Civity-családhoz tartozó villamos motorvonatot rendeltek meg, helyi forgalomra. 2018 végén újabb megállapodásra került sor: további 88 SNG-t kértek. A két rendelés közel egymilliárd eurót tett ki, a CAF ezzel egyik legnagyobb európai üzletét nyerte el.

A CAF szerint a legutóbbi megrendelés összhangban áll a vállalat 2026-ra szóló stratégiai tervével, mellyel elkötelezi magát az európai piac mellett, ahol jelentős üzleti volumennel, visszatérő tevékenységgel, erős piaci pozícióval és termékportfólióval rendelkezik – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az NS Civity-jeinek látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek