Ikarus Minifeszt és egy múzeum utolsó fővárosi lehelete

iho.hu   ·   2024.08.20. 16:00
Közlekedési Múzeum, Ikarus Minifeszt

Bár az intézmény székhelyét a közelmúltban Budapestről Debrecenbe jegyezték át, és a kormány elkötelezett a kitelepítés mellett, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum utolsó fővárosi leheleteinek egyikével a hétvégén még Kőbányán tesz ki magáért: ott tartják meg a töretlen népszerűségnek örvendő Ikarus Minifesztet. 

Eddig a tízmilliárdot jóval meghaladó közpénz ment a levesbe az elmúlt kilenc évben: a közlekedési múzeum városligeti épülete

  • 2015. április 14-éig fogadta a látogatókat,
  • 2016-ban a tervezett átépítésre való tekintettel a múzeum gyűjteményét külső raktárakban helyezték el,
  • 2017-ben a koncepcióváltás szellemében az intézmény új helyszínéül a MÁV Északi Járműjavító dízelcsarnokát, külső területeit és a kapcsolódó kisebb kiszolgáló épületeket jelölték ki,
  • 2019-ben kihirdetik az új múzeumépület és környezetének kialakítására kiírt nemzetközi tervpályázat eredményét,
  • 2021-re átgondoltan installált, de szűkös mondanivalója miatt vajmi kevés műélvezet nyújtó kiállítás nyílt az Északiban,
  • 2022-re feltolták a terveket az engedélyezés szintjéig, de ugyancsak
  • 2022-ben bár be is húzták a fékeket, a szakminisztérium – hiába jutottak el  kiviteli tervekig és a teljes részletességgel kidolgozott kiállítási koncepcióig, és hiába költöttek rengeteg pénzt a projektre – leállította a beruházást, és ezzel párhuzamosan a múzeum égisze alá tartozó, városligeti Magyar Innováció Háza megépítésének előkészületei is megtorpantak.
  • 2022–2024, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum értékmegőrző tevékenységet folytat,

Ebbe a körbe tartozik az augusztus 23–25-én esedékes, IV. Ikarus Minifeszt is, amire a 125 éves fennállás jegyében 125 forint lesz a beugró. (Később még méltatjuk a háromnapos kisfesztivált.)

Az eseményre már annak a tudatában rendezik, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter májusban, egy debreceni ankéton a BMW-gyár megvalósulására is hivatkozva bejelentette, azt szeretné, hogy „…az új Közlekedési Múzeum, a közösségi közlekedés reneszánszát is szimbolizálva, illetve a XXI. századi mobilitás jelentőségét kiemelve, itt lenne, Debrecenben.” A minisztérium ezt követően a „közlmúz” új, debreceni helyszínének kialakítását előkészítő ötletpályázatot hirdetett meg, a koncepciókat szeptember 13-án délig várják.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum székhelye pedig néhány hete: 4031 Debrecen, Széchenyi utca 31., vagyis a Széchenyi irodaház.

Mindazoknak pedig, akik nem a Wikipédiáról szeretnék megismerni a múzeum máig tartó ívű történetét, az intézmény sorsának avatott krónikása, Bán Dávid az Építészfórumon a tárgyban megjelent, sine ira et studio írásait ajánljuk szíves figyelmükbe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Hajózás Sporthajózás

Révfülöpön restaurálják a Szent Jupátot

iho.hu   ·   2024.09.07. 08:45

A héten a Balaton északi partján tették vízre a magyar hajózás egyik legkülönlegesebb műtárgyát. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum relikviájának fedélzetén, 1985-ben Fa Nándor és Gál József – első magyarokként – hajózták körül a Földet. A Szent Jupátot egy éven belül teljeskörűen felújítják.