Ikarus-reimport Rigából

Ács Attila   ·   2020.05.27. 12:00
Ikarus_E91_BKV_kicsi

Év elején adtuk hírül, hogy hét 2001-es gyártású Ikarus E91-est vásárolt a BKV Rigából, ezek közül kettő a múlt héten végre forgalomba állt, három példányon jelenleg is dolgoznak, a maradék kettőt pedig várhatóan alkatrészként használják majd fel. További használt E91-esek vásárlásáról egyelőre még nem született döntés, ez valószínűleg az üzemeltetési tapasztalatok és a rendelkezésre álló anyagi forrás függvénye lesz.

Honosítás után – első blikkre valószínűleg kevesen mondanák meg, hogy ez a busz már majdnem 20 éves

Az E91-esek – az elmúlt tíz évben vásárolt több száz másik használt buszhoz hasonlóan – úgynevezett honosításon estek/esnek át, mielőtt munkába állnak Budapesten, ennek keretében felkészítik műszaki vizsgára őket; a főegységeket igény szerint felújítják vagy javítják. A buszokat kékre fújták, felmatricázták, felszerelték őket utas- és vezetőtéri klímával, jegykezelőkkel, Futár rendszerrel és kijelzőkkel, az üléseket áthúzták, a vezetőfülkét pedig zárttá alakították. A nagyobb elhúzható ablakok beépítése ezúttal elmaradt, mert az ívelt kivitel miatt csak nagyobb darabszámot vállaltak volna a gyártók, magasabb áron.

A buszok az RYH-809..813 rendszámokat kapták, egyelőre a 809-cel és a 810-zel lehet találkozni a BKV midis vonalain, Budán, őket várhatóan néhány héten belül követi a másik három is.

Nézzünk szét belül is – a képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.