Infláció feletti béremelés a Budapest Airportnál

Bánhidi Emese   ·   2014.03.14. 15:15
ferihegy2cim

Az inflációs ráta több mint kétszeresével, 4 százalékkal emelkednek a bérek a Budapest Airportnál májustól. A repülőtér üzemeltetője a cégcsoporton belül további intézkedésként a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban további fél százalékot költ bérfelzárkóztatásra, ez számos munkavállalónál akár 10 százalékot meghaladó emelést is jelent.

A cég által kiadott közlemény szerint a Budapest Airportnál és leányvállalatainál, a RÜK (Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló) és AFM (Airport Facility Management, vagyis létesítmény fenntartó) Kft.-nél lefolytatott többhetes bértárgyalás eredménytelenül, bérmegállapodás aláírása nélkül zárult. Ennek ellenére, a Budapest Airport számos, az érdekképviseletektől kapott javaslatot beépített az idei bérfejlesztésről meghozott döntésébe. Így valamennyi munkavállaló alapbére egységesen négy százalékkal emelkedik idén májustól. A tárgyalás eredményeként a munkáltató további 0,5 százalékot különített el a legalacsonyabb bérek felzárkóztatására. Ez több mint 150 dolgozó esetében 5–12 százaléknyi alapbér növekedést jelent.

A felzárkóztatás révén a repülőtér üzemeltetőjénél a legalacsonyabb bruttó bér a minimálbér másfélszerese lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban (például egy portás esetében) is az alapjuttatás meghaladja a nettó 100 ezer forintot. Az alapbér mellé havonta 30 ezer forint cafeteria, valamint munkakörtől és teljesítménytől függően havi átlagban 15–30 ezer forint, negyedévi bónusz társul.

A tárgyaláson munkavállalói képviselettel nem rendelkező, közelmúltban elindított BUD Security Kft. dolgozói sem maradnak ki a bérfejlesztésből. Az ő esetükben 4,5 százalékos emelés mellett döntött a munkáltató, szintén május 1-jétől.

A 2014-es bértárgyalások a várakozások ellenére megállapodás nélkül zárultak, így a Budapest Airport egyoldalú döntése alapján történik a béremelés. A tárgyaláson csupán egy karnyújtásnyira volt a megállapodás, ekkor változtatta meg saját korábbi álláspontját a munkavállalókat képviselő egyik fél – a repülőtéri dolgozókat képviselő két másik szakszervezet, valamint az üzemi tanács legnagyobb megütközésére. A Budapest Airport azonban nem kívánt eltekinteni a munkavállalókkal közel egy hónap alatt közösen kialakított bérfejlesztési struktúrától, hiszen abban teljes egyetértés volt, hogy ez szolgálja legjobban a dolgozók érdekeit.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.

Repülés Légiközlekedés

Újra magyar kézben a reptér

MTI/iho   ·   2024.06.06. 18:55

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a felek a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Ezzel a tranzakció lezárult, így kishíján húsz év elteltével újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.