Január közepétől megszűnik a Dunaharaszti zónabérlet és a hatvani vonal menti közös bérlet

iho   ·   2023.12.26. 10:00
00_dunaharaszti_zonaberlet

Az utasigényeket követve a MÁV–Volán-csoport 2024. január 15-étől kivezeti két, területi alapú bérlettermékét: az egyik a Dunaharaszti zónabérlet, a másik pedig a Gödöllőről, Gyöngyösről és a Budapest–Hatvan vasútvonal mentén fekvő Galga menti településekről kedvező árú vasúti, buszos és HÉV-vel történő utazást nyújtó közös bérlet. Január 14-éig még meg lehet vásárolni ezeket, az addig megváltott bérletek pedig érvényességi idejükön belül felhasználhatók utazásra a jelenlegivel azonos feltételek mellett. Az utasok többsége ugyanakkor már ma is vármegyebérlettel utazik az érintett viszonylatokon.

A rég díjtermékek megszűnésének oka az, hogy az utasok mára egyértelműen a vármegyebérlet mellett tették le a voksukat: a májusban bevezetett vármegye- és országbérletek nemcsak olcsóbban, de lényegesen nagyobb területen teszik lehetővé a korlátlan és rugalmas utazást a vonatokon, helyközi buszokon és HÉV-eken. A vármegye- és országbérletekből a közlekedési társaság mostanra már több mint 4 milliót értékesített, de a Pest vármegyei változatból is mintegy 735 ezret vásároltak az utasok. Az új bérletfajtával már nem tudta felvenni a versenyt a Dunaharaszti zónabérlet és a hatvani vonali közös bérlet, május óta a korábbiak töredékére csökkentek a havi eladások.

A Dunaharaszti zónabérletet a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz 2020 októberében vezette be annak érdekében, hogy a Dunaharaszti településen élők mobilitását segítse egyetlen fajta, közösen elfogadott bérlettel. A bérlet ára megegyezik a 10 kilométeres övezetbe tartozó bérlet árával. A zónabérlet 9580, tanulói változat esetén 960 forintba kerül, ám a Pest vármegyebérletet ennél olcsóbban 9450, illetve 945 forintért lehet megvásárolni. Az árkülönbség mellett a nagyobb területre, egész vármegyére kiterjedő járatválasztási szabadság győzte meg az utasokat. Május óta jelentősen lecsökkent az érdeklődés a zónabérlet iránt.

A Budapest–Hatvan vonal pályafelújítását követő menetrendi fejlesztések mellett 2022 decemberétől tarifális újdonságként új bérlettípust vezetett be a MÁV–Volán-csoport. A 30 napos érvénytartamú közös bérlet Budapestről Gödöllőre és Gyöngyösre, valamint Aszódra, Bagra, Turára, Hévízgyörkre és Galgahévízre váltható. A közös bérletek az érintett járatok bármely budapesti állomása vagy megállóhelye és a bérleten megjelölt település bármely állomása és megállóhelye között nyújtanak utazási lehetőséget vonaton, HÉV-en (Ilonatelep és Gödöllő között) és buszon egyaránt, jellemzően a korábban is elérhető legolcsóbb bérlet áráért.

A termék a bevezetést követően hamar népszerűvé vált, de a felfutási trend 2023 májusában, a vármegye- és országbérlet bevezetésekor megtört, és azóta az értékesítések a tizedére zuhantak. Egyes települések (Gyöngyös, Hévízgyörk, Tura) esetében már nem is vásárolják az utasok, míg máshol is havi 1-2-re csökkent a bérletváltás. Egyedül Gödöllő esetében maradt meg egy szűk vásárlói réteg, ennek oka a kétféle bérlet árában tapasztalható minimális eltérés: a viszonylatok közül a Budapest–Gödöllő szakaszra a legolcsóbb a közös bérlet, de a 11 ezer 900 forintos ára így is meghaladja a 9450 forintba kerülő vármegyebérlet árát.

A Dunaharaszti zónabérletet és a hatvani vonali közös bérletet január 14-éig még meg tudják vásárolni, és az addig megváltott bérletek érvényességi idejükön belül felhasználhatók utazásra a jelenlegivel azonos feltételek mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek