Jöhetnek a Fülöp-szigeteki buszvezetők, de nem „ész nélkül”

MTI/iho   ·   2023.10.06. 09:00
00_arrivabus_bkk

Szigorú kiválasztási folyamat után hamarosan húszan kezdik meg az ArrivaBus képzési programját, ők leghamarabb 2024 januárjában állnak majd a fővárosi közösségi közlekedésben munkába.

Az ArrivaBus az elmúlt egy évben számos sikeres és eredményes programot hirdetett, a toborzó kampányoknak köszönhetően az általános sofőrhiányt átmenetileg sikerült áthidalni. A hazájukban és más országokban korábban már nagy tapasztalatot szerző buszvezetők mellett az Arriva továbbra is intenzíven toborozza a hazai munkavállalókat, és lehetőséget ad a D kategóriás jogosítvány egyszerűbb megszerzésére a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező jelentkezőknek.

Körmendi Anikó, az Arriva Hungary Zrt. vezérigazgatója a közleményben kifejtette: céljuk az, hogy ahogyan eddig is, továbbra zavartalan legyen a budapesti buszközlekedés.

A fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány. Az elmúlt években számos ajánlattal szólították meg a hazai munkavállalókat, több mint ezer buszsofőrt képeztek, és ezt tovább folytatják. „Nemzetközi cégként szerzett tapasztalataink, a járvány, illetve a gazdasági válság okozta nehézségek azt bizonyították, hogy több módon kell biztosítani a vállalt feladat teljesítését, ez minden Budapesten közlekedő ember érdeke”.

Körmendi Anikó közölte, külföldi tájékozódásuk fókuszában is az állt, hogy hol találhatnak olyan szakembereket, akiknek felkészültsége magas szintű, és gördülékenyen integrálhatóak a munkafolyamataikba. A Fülöp-szigeteki járművezetők több más országban bizonyítottak már, a jelentkezők szigorú kiválasztási folyamaton mentek keresztül, a hamarosan érkező új kollégák a járművezetői szakmában tapasztalható magas átlagéletkor csökkentését és a szolgáltatás folytonosságának fenntartását is segíteni tudják, a jelenlegi járművezetői állomány kevesebb mint öt százalékát fogják kitenni.

A húsz Fülöp-szigeteki járművezető várhatóan október végén érkezik Magyarországra, és kezdi meg a képzést, hogy 2024 januárjában felkészülten állhassanak munkába, és kiválasztott vonalakon angol nyelven beszélő diszpécserek támogatása mellett teljesítenek majd szolgálatot.

Azt is kiemelték, hogy ugyanakkora bérre jogosultak a leendő külföldi munkavállalóik, mint a magyar munkavállalók, ebben a tekintetben tehát semmi különbség nincs például egy budapesti, egy vidéki vagy egy külföldi munkavállalónak kínált lehetőség között. „A járművezetőik mintegy öt százaléka jelenleg is határon túl született kolléga. Sem a kollektív szerződés, sem az egyenlő bánásmódhoz való jog, sem a saját értékrendünk nem engedné meg, hogy kevesebbet vagy többet fizessünk valakinek, aki ugyanazt a munkát végzi, mint a többiek”.

A Fülöp-szigeteki járművezetők képzésének és munkába állásának részleteiről megérkezésük pillanatától folyamatosan tájékoztatni fogja az ArrivaBus a nyilvánosságot, különösen azon kerületek lakóit, ahol járművezetőik munkába állnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek