Jóval többe kerül a Bánóc−Homonna vonal villamosítása, mint ahogy tervezték

Korcsmáros Gábor   ·   2023.05.13. 13:00
Panter_Lipany

A 33,5 kilométer hosszú egyvágányú vasútvonalat a cseh Eltra vállalat villamosítja 214 millió euróért.

A szlovák vasúti infrastruktúra-kezelőség (ŽSR) aláírta a Bánóc (Bánovce nad Ondavou) és Homonna (Humenné) közötti egyvágányú vasútvonal villamosítására és felújítására vonatkozó szerződést a közbeszerzési pályázaton győztes csehországi Eltra vasútépítő vállalattal. A cég az EP Industries (EPH csoport) vállalatcsoporthoz tartozik. A kelet-szlovákiai vasútvonal villamosítása jóval többe kerül, mint ahogy azt eredetileg tervezték, a tender kiírásakor 170 millió euró volt a beruházás becsült értéke, most azonban 214 millió euró értékű lett a szerződés. A vasúti infrastruktúrafejlesztést a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) fogják finanszírozni.

A vasúti pálya a villamosítás mellett teljeskörű felújításon esik át, amelynek eredményeként nő a biztonság, 120 kilométer per órára nő a maximális sebesség, ezáltal pedig csökken a vonatok menettartama. A vasútvonalat az egyenáramú, 3 kilovoltos egyenfeszültségű rendszerrel látják el azzal, hogy már előkészítik az áramrendszer-váltásra is. A projekt keretében felújítják a nagymihályi (Michalovce) vasútállomást is. A felújítást követően Kassa és Homonna között már óránként közlekednek majd elektromos motorvonatok, a tervek szerint Panterek ingáznak a vonalon.

A homonnai vasútállomás épülete (forrás: Wikipedia)

A Monarchia déli régióit Haliccsal összekötő, Legenye-Alsómihályi–Lupków vasútvonalat már 1870-ben elkezdték építeni. A Homonnáig vezető vasútvonalat 1871. december 25-én, a Homonnát Mezőlaborccal (Medzilaborce) összekötő szakaszt pedig 1873. június 12-én adták át. Az utolsó szakasz, amelyen egy 416 méter hosszú alagút is épült, 1874. május 31-én készült el. A vasútvonal alsó szakaszát Alsómihályitól (Michaľany) Bánócig 1988-ban villamosították, előbb csak a tehervonatok, majd 1990-től már a személyvonatok elején is villamos mozdony szolgált.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek