JR Central: új sinkanszenek 2020-tól

iho/vasút   ·   2016.07.12. 13:45
400px_n700s

Az új motorvonatok a 2013-ban bemutatott N700A-vonatokhoz képest áttervezett orr-résszel rendelkeznek majd a légellenállás, a zaj és a vibráció további csökkentése érdekében, emiatt az elődtől külsőleg is megkülönböztethetőek lesznek. A külsőségeken kívül számos fejlesztést fog képviselni az új generáció: például hét százalékkal lesz alacsonyabb az energiafogyasztás, a mindössze tizenegy tonnás hajtásrendszer pedig ötödével nyom majd kevesebbet az elődjénél, köszönhetően annak a legújabb generációt képviselő szilícium-karbid félvezetőnek, amelyet a JR Central a Toshibával, a Hitachival, a Mitsubishi Electric-kel és a Fuji Electric-kel együttműködve fejlesztett ki. A vasúttársaság szerint a fejlesztéseknek köszönhetően az N700S tizenegy tonnás tengelynyomása a legalacsonyabb lehet a nagysebességű vonatok között.

A JR Central 2020-tól állítja forgalomba a sinkanszen-vonatok legújabb generációját képviselő N700S-motorvonatokat (forrás: IRJ)

Modernizálódik az automatikus vonatbefolyásolás és a fékrendszerek is, ami öt százalékkal csökkenti a fékutat 285 kilométer per órás sebességnél, ez sokat jelenthet például egy földrengés esetén bekövetkező vészfékezés során. A kocsiszekrények alatt található berendezések elhelyezését is optimalizálták, tovább növelve a mindössze négy kocsitípusból álló szerelvény tervezési rugalmasságát: nyolc, tizenkét és tizenhat kocsiból álló vonatot is össze lehet majd állítani. A futásjóság javítása érdekében továbbfejlesztették az úgynevezett Green Car-kocsik aktív lengéscsillapítását, az utastérben pedig minden üléshez konnektor jár. A karbantartás további könnyítése érdekében korszerűsödnek a fedélzeti adatrögzítő- és járműdiagnosztikai rendszerek is.

A prototípus N700S-szerelvény várhatóan 2018-ban kezdi meg próbafutásait a Tokaidó- és a Szanjó-sinkanszen vonalakon. Az első szerelvény forgalomba állítása 2020-ban esedékes – írja az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek