Karácsonyi lakomával várja az utasokat a MÁV-Start két erdélyi járaton

iho/vasút   ·   2019.11.28. 12:00
400px_mavstart_karacsonyimenu

Szolgáltatást fejleszt a MÁV-Start: a brassói Corona Intercity, valamint a Bécsből Budapesten át Kolozsvárra közlekedő Transilvania Eurocity étkezőkocsijában november 30-a és 2020. január 5-e között az ünnepi dekoráció mellett az alap kínálaton felül szezonális fogásokkal várja az anyaországba és Erdély felé közlekedő utasokat a vasúttársaság.

A Budapest–Kolozsvár–Brassó járatokat idén októberig közel száztízezer utas használta oda- és visszairányban. A Corona IC-t ötvenegyezren választották, ami a tavalyi évhez képest tizenkét-tizenhárom százalékos növekedést jelent. Ezért is kiemelten fontos, hogy a MÁV számos fejlesztéssel az eddigieknél kellemesebbé tegye az Erdélybe utazók és a külhoniak utazását. Ennek érdekében a Corona Intercityn szeptember óta újra bevezették az étkezőkocsi-szolgáltatást. A tradicionális magyaros fogások, például a gulyásleves és a marhapörkölt, valamint a Csíki sör mellett november 30-a és január 5-e között az évszakra jellemző fogásokkal egészül ki az étlap. Az utasok választhatnak sütőtökkrémlevest, töltött káposztát, de lesz sült kacsacomb párolt káposztával, hagymás törtburgonyával, valamint zserbó és forralt bor is.

Karácsonyi menüvel várja az utasokat a MÁV-Start a Corona IC-n és a Transilvania EC-n (fotó: MÁV-Start)

Az utazásokat kedvező díjszabással igyekszik elérhetőbbé tenni a MÁV-Start, hiszen az ülőhelyes kocsikban már tizenöt euróért (vagyis körülbelül ötezer forintért) el lehet jutni Nagyváradra és Kolozsvárra, a távolabbi célállomásokra, például Csíkszeredára, Sepsiszentgyörgyre és Brassóba pedig tizenkilenc euróért (bő hatezer forintért).

A jelenleg öt kocsiból álló Corona IC-t a határon túli, elsősorban az erdélyi és székelyföldi kínálat „zászlósvonatává” szeretné tenni a jövőben a MÁV. A december 15-ei menetrendváltástól az eddiginél újabb, kényelmesebb, klímás hálókocsiban lehet aludni, jövő nyártól pedig a fekvőhelyes kocsi is felújított, légkondicionált CAF-kocsi lesz. 2020 végére pedig teljesen MÁV-Start állományú, kívül-belül megújult ülő-, fekvőhelyes, háló- és étkezőkocsiból álló szerelvénnyel jár majd Corona IC. A koncepció részeként ezen felül ötven év után az elszakadt országrészek településeinek nevei magyarul is olvashatók e járat mellett a két másik, Budapestről Erdélybe és Székelyföldre naponta közlekedő vonat iránytábláin is. A vasúttársaság 2020 nyár elejéig valamennyi állomási és fedélzeti utastájékoztatási kijelzőjén és tábláján magyarul is feltünteti a Földrajzinév-bizottság állásfoglalása szerinti magyar megfelelővel rendelkező, belföldön is megváltható menetjeggyel elérhető állomások nevét. Ez a határon túli magyar ajkú lakosság összetartozásának erősítése mellett, mely történelmi feladat, a hazai utasok számára az úti célt és a köztes állomások azonosítását is megkönnyíti.

Az ünnepi kínálat fogásairól és árairól részletes információk ide kattintva érhetőek el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek