Katar a Shellel hódítja meg az ázsiai üzemanyagpiacot

iho/közút   ·   2011.12.07. 11:33

Hatalmas, 6,4 milliárd dolláros fejlesztésről írt alá megállapodást dr. Mohammed bin Saleh al-Sada ipar- és energiaügyi miniszter és Peter Voser, a Shell vezérigazgatója. A szerződés értelmében a Shell szakmai vezetésével, de főleg arab pénzből építenek egy közös, világméretű petrolkémiai gyárkomplexumot a katari Ras Laffan iparvárosban. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek.

A katari földgázból évi háromszázezer tonna különféle olefint tudnak készíteni, de a komplexumban nem csak üzemanyag előállítása lesz lehetséges. A fagyállóként használt mono-etilén-glikolból például évi másfél millió tonnát tudnak majd előállítani a Shell saját fejlesztésű omega technológiájával. Az itt előállított üzemanyagot, illetve az egyéb termékeket főleg ázsiai piacra szánják.

A világ két legnagyobb GTL (gas-to-liquid), azaz gázból cseppfolyós elemeket előállító üzeme is Ras Laffanban található. Az egyik a Qatar Petroleum, a másik a Shell tulajdonában van. Az új, közös gyár nyolcvan százalékát a Qatar Petroleum, húsz százalékát a Shell birtokolja majd. A komplexum Katar bőséges földgázkészleteinek optimális kitermelését is elősegíti.

Kapcsolódó hírek