Keddtől így közlekednek a buszok a Bz-k helyett tíz mellékvonalon

iho/vasút   ·   2023.07.28. 17:45
00_mav_bz_credo

A MÁV–Volán-csoport augusztus 1-jétől – további intézkedésig – tíz regionális vasútvonalon, vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait az Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján.

Az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, vármegye- és országbérletekkel is igénybe vehetők. Fontos, hogy a buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, azokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel, bérlettel lehet felszállni. A jegyeket legkényelmesebben online, a MÁV applikációval vagy az Elvira menetrendi tervező segítségével tudják megvenni az utazók. A buszokon nem szállíthatók kerékpárok.

A közlekedési társaságok arra hívják fel utasaik figyelmét, hogy utazásuk előtt feltétlenül tájékozódjanak a járatok indulási idejéről és helyéről. A közutak vonalvezetése miatt ugyanis az autóbuszos menetidők eltérhetnek a megszokottól, ez az indulási, érkezési idejüket is befolyásolja.

A közlekedési társaságok arra hívják fel utasaik figyelmét, hogy utazásuk előtt feltétlenül tájékozódjanak a járatok indulási idejéről és helyéről. A közutak vonalvezetése miatt ugyanis az autóbuszos menetidők eltérhetnek a megszokottól, ez az indulási, érkezési idejüket is befolyásolja. Legtöbb esetben csak néhány perccel tér el a menetidő, de a komlói és a tiszaújvárosi vonal esetében 15–25 perccel hosszabb, míg az ipolytarnóci vonalon tíz perccel, az Abaújszántó–Hidasnémeti és Lakitelek–Kunszentmárton vonalszakaszon 5-5 perccel rövidebb utazási idővel kell számolni. A rágyaloglási távolságok figyelembe vételével ugyanakkor minden esetben rövidebb lesz az eljutási lehetőség. A menetrendek kialakításakor elsődleges volt a fővonali vasúti csatlakozások megtartása.

A 38-as számú Somogyszob–Nagyatád vasútvonalon változatlan kínálat és megállási rend mellett valósul meg a közlekedésimód-váltás. Az indulási idők néhány perces változtatása azért szükséges, hogy Somogyszob állomáson biztosítható legyen az átszállás a Dombóvár–Gyékényes vonalon közlekedő vonatokra, illetve vonatokról.

  • Korábbi vasúti menetidő: 13 perc.
  • Buszos menetidő: 14 perc.

A 47-es számú Dombóvár–Godisa–Komló vasútvonalon változatlan kínálat és egységes viszonylat és megállási rend mellett valósul meg a közlekedésimód-váltás. A menetidő 12-25 perccel nő. A fővonali csatlakozások biztosítása érdekében a helyettesítő autóbuszok a vonatokéval szinte azonos időpontokban érkeznek, illetve indulnak Dombóvár állomásra, illetve állomásról, de Komlóról a vonatokhoz képest korábban indulnak és később érkeznek.

  • Korábbi vasúti menetidő: 44-57 perc.
  • Buszos menetidő: 69 perc.

A 78-as számú Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonalszakaszon a pótlóbuszok változatlan időben indulnak a kiindulási állomásukról, azonban menetidejük 10 perccel rövidebb a vonatokénál, ezért az útközbeni megállóhelyeken korábban közlekednek. Ipolytarnócon a vasútállomás helyett az onnan mintegy 170 méterre lévő autóbusz-forduló megállóhelyet érintik.

  • Korábbi vasúti menetidő: 70 perc.
  • Buszos menetidő: 60 perc.

A 89-es számú [Miskolc-Tiszai–]Nyékládháza–Tiszaújváros vasútvonalon az autóbuszok a vonatokhoz képest a tiszaújvárosi vasútállomásról általában 12 perccel, Miskolc-Tiszai pályaudvartól pedig 7 perccel korábban indulnak, és a menetidejük 17 perccel hosszabb a vonatokénál. Hejőkeresztúrban az iskolánál, Sajószögeden a hejőbábai elágazásnál állnak meg. Az első autóbusz Miskolcról jelentősen korábban, 4:06-kor indul.

  • Korábbi vasúti menetidő: 32 perc.
  • Buszos menetidő: 49 perc.

A 98-as számú Abaújszántó–Hidasnémeti vonalszakaszon a pótlóbuszok változatlan időben indulnak a kiindulási állomásukról, azonban menetidejük 5 perccel rövidebb a vonatokénál, ezért az útközbeni megállóhelyeket korábban érintik. A buszok Hidasnémetiben a vasútállomásnál lévő, Abaújszántón a mezőgazdasági szakközépiskola megállóhelyen állnak meg. Boldogkőváralja és Korlát-Vizsoly között a vonathelyettesítő járatok a Boldogkőváraljai elágazás autóbusz-megállóhelyről történő indulás után 2 perccel megállnak Korláti elágazás megállóhelyen is. A többi megállási helyről a hirdetmények adnak tájékoztatást.

  • Korábbi vasúti menetidő: 46 perc.
  • Buszos menetidő: 41 perc.

A 103-as számú Karcag–Tiszafüred vasútvonal esetében a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában fognak haladni és megállni a buszok, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A buszok Karcagon az állomás előtti megállóhelyről, Tiszafüreden pedig a vasútállomás mellett található autóbusz-állomásról indulnak és oda érkeznek. A buszjáratok indulási és érkezési ideje megegyezik a vonatokéval, jellemzően a csatlakozások továbbra is a debreceni fővonalon fekvő Karcagon lesznek.

  • Korábbi vasúti menetidő: 58 és 63 perc.
  • Buszos menetidő: 58 perc.

A 114-es számú [Mátészalka–]Kocsord alsó–Csenger vasútvonalon a vonathelyettesítő autóbuszok a vasúti megállókhoz közeli autóbusz megállókban állnak meg. Három új megálló is szerepel a menetrendben, hogy Porcsalma és Tyukod település is elérhető legyen. Az autóbuszok Csenger autóbusz-állomásra érkeznek és onnan indulnak. A három új megállás okán a vonat helyettesítő autóbuszok menetideje néhány perccel hosszabb a vonatokénál.

  • Korábbi vasúti menetidő: 51 perc.
  • Buszos menetidő: 52-54 perc.

A 121-es számú Újszeged–Mezőhegyes vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában haladnak és állnak meg, nem pedig a településközpontoktól távolabb fekvő vasútállomásoknál. A buszok kiinduló- és célállomása Szeged Mars tér autóbusz-állomás, amely a helyi és helyközi közlekedési kapcsolatok szempontjából kedvezőbb az utasok számára. A Szeged–Hódmezővásárhely közötti vasútvillamos Rókusi templom és Anna-kút megállója onnan pár perces sétával elérhető.

  • Korábbi vasúti menetidő: 103 perc.
  • Buszos menetidő: 101 perc.

A 125-ös számú Mezőhegyes–Battonya vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasúttól eltér a közút vonalvezetése miatt, valamint Battonyán az autóbusz-váróterem megálló plusz megállásként került be a menetrendbe. A buszok a vonatokéval nagyjából megegyező indulási és érkezési időpontokban közlekednek.

  • Korábbi vasúti menetidő: 31 perc.
  • Buszos menetidő: 28 perc.

A 146-os számú Lakitelek–Kunszentmárton [–Szentes] vonalszakaszon a vonathelyettesítő buszok útvonala a vasútvonaltól kis mértékben tér el, az érintett települések központjában haladnak és állnak meg. A Szentesről 13:53-kor és a Kunszentmártonból 18:30-kor induló (37225-ös és 37226-os számú) vonatokat nem pótolják buszok a Szentes–Kunszentmárton szakaszon. Azok helyett a meglévő autóbuszjáratokkal (tanítási napokon hét, tanszünetben munkanapokon hat, hétvégén legalább öt pár), illetve a Szolnok és Szentes között közlekedő vonatokkal lehet utazni. A buszok a vonatok menetrendi idejével megegyező időpontokban közlekednek.

  • Korábbi vasúti menetidő: 52 perc.
  • Buszos menetidő: 47 perc.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek