Kerékpársáv a Nagykörúton: mikor, ha nem most?!

iho/zöldút   ·   2020.04.26. 17:40
bkk_kerekparsav_nagykorut0

A Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött úgy, hogy kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakít ki, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását. A Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése.

A döntés alapján, a BKK és a Budapest Közút együttműködésében a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot. A nagykörúti bringasáv létrehozásával rengeteg budapesti közlekedhet majd biztonságosabban, még ha egyelőre csak átmenetileg is: az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. A körút mindkét útpályáján irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel. A nyitott bringasáv-típust már Budapest több pontján sikerrel alkalmazták, a lényege, hogy folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, gépjármű csak jobbra kanyarodáshoz történő besorolás esetén, vagy más manőverezés céljából – mindig a kerékpárosnak elsőbbséget adva – hajthat rá.

(illusztráció: BKK)

Az ideiglenes nagykörúti kerékpársáv kialakításával az Üllői út és a Váci út közötti három kilométeres szakaszon a gépjárművek számára ideiglenesen irányonként egy-egy sávra szűkül a közúti kapacitás. Ez a jelentősen visszaesett fővárosi gépjárműforgalom miatt a várakozások szerint nem okoz majd érdemi fennakadást a Nagykörút közlekedésében, azonban a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd a szakemberek, és szükség esetén beavatkoznak.

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai április 27-én, hétfőn a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd ugyanezen nap estéjén a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésének köszönhetően mintegy húsz kilométerrel bővül, ráadásul a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek