Késik a magán-teherűrhajó

iho/repülés   ·   2012.01.22. 14:04
f9-_cim

A korábban tervezett februári indulás helyett csak tavasszal repülhet az első magán-teherűrhajó az űrállomáshoz. Mint korábban beszámoltunk róla, a SpaceX Dragon nevű űrhajója február hetedikén kellett volna, hogy utánpótlást szállítson az ISS-re, de a most kiadott közlemény szerint ehhez még további tesztekre van szükség. A kilövés tehát legkorábban márciusban lesz majd.

A SpaceX Dragon űrhajója egy korábbi sikeres tesztrepülés után <br>fotók: SpaceX)

Mint arról az AP hírügynökség beszámol, az űrhajó egyébként már a kilövés helyszínén, Cape Canaveral egyik előkészítő hangárjában van, a Falcon 9 hordozórakéta utolsó fokozatához kapcsolva. Az űrállomás jelenlegi parancsnoka, Daniel Burbank enyhe csalódással fogadta a hírt, ő március közepén tér vissza a földre, de erősen reméli, hogy addig sor kerül a dokkolásra.

A Space Exploration Technologies Corporation 2010-ben bocsátotta fel a Dragon tesztváltozatát, és ezzel az első magánvállalkozás lett, amely saját űrhajót küldött föld körüli pályára, majd onnan biztonságosan vissza is hozta. A SpaceX ezzel a másik esélyes, az Orbital Sciences Corporation előtt vezető helyet harcolt ki magának azok között az amerikai cégek között, amelyek a NASA koncepciója szerint az űrrepülőgépek leállításával amerikai részről megoldják a nemzetközi űrállomás ellátását, illetve később a személyzetek cseréjét. Addig ugyanis az amerikaiak is kizárólag az orosz Progressz teherűrhajókra és a Szaljut személyzetes űrhajókra számíthatnak.

A konkurens Orbital Cygnus űrhajója az űrállomásnál – természetesen még csak fantáziaképen <br>(fotó: Orbital Sciences)

Az alábbi videón azt mutatja be a SpaceX, hogyan működne a Falcon-Dragon teljesen újrahasznosítható űrrendszerként. Mind a hordozórakéta-fokozatok, mind maga az űrhajó saját fékezőhajtóművek és leszállórendszerek révén külön-külön visszaereszkednek a kilövés helyszínére, tehát rövid időn belül a rendszer valamennyi eleme újra indítható.

A SpaceX szóvivője, Kirstin Grantham szerint a program azért csúszik néhány héttel, hogy teljesen biztosak lehessenek a sikerben. A beszámolók szerint ugyanakkor – biztos, ami biztos – a Dragon első útján nem visz magával létfontosságú anyagokat.

A Falcon 9 hordozórakéta sikeres startja

Burbank azt is kiemelte, hogy az eddigi teherszállítókkal ellentétben ez az űrhajó épségben visszatér a földre, és ezért az űrállomáson felhalmozott tudományos anyagokat képes biztonságba helyezni. Ugyanakkor a további cél az, hogy a Dragon a teherszállítmányok mellett embereket is képes legyen fuvarozni az ISS és a Föld között.

Kapcsolódó hírek