Kész a Mihajlo Pupin-híd

MTI/iho   ·   2014.12.19. 08:39
mihajlo_pupin_hid0

Átadták Belgrád második Duna-hídját, a kínai befektetésből megvalósult Mihajlo Pupin hidat. A szerb főváros új hídját Li Ko-csiang kínai és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök avatta fel. A híd Kína első infrastrukturális nagyberuházása Európában. A létesítmény a ma már Belgrád külvárosának számító Zimonyt (Zemun) köti össze a „szemben lévő” másik külvárossal, Borcsával (Borca), megtakarítva harminc kilométer kerülőutat a szerb főváros lakosainak, valamint harminc százalékkal tehermentesítve Belgrád központjának forgalmát. A híd több mint másfél kilométer hosszú, csaknem harminc méter széles, és húsz méternél is magasabb. Megépítése 2011 októberében kezdődött.

„Zászlók a szélben...” (Republic)

A beruházás értéke 260 millió dollár volt, amelynek 85 százalékát a kínai Eximbank hiteléből biztosították, a maradék 15 százalékot pedig a szerb állam és Belgrád városa bocsátotta rendelkezésre. A szerb miniszterelnök a híd átadásakor Ivo Andric szerb Nobel-díjas írót idézve azt mondta: „mindabból, amit az ember épít, semmi sem értékesebb a hidaknál, amelyek mindenkihez tartoznak, mindenkinek ugyanazt biztosítják, tartósabbak minden más építménynél, és semmilyen rossz célt nem szolgálnak.”

Kiemelte: a következő két évben – kínai közreműködéssel – több vasutat és közutat építenek Szerbiában, mint bármelyik más európai országban. A hatsávos, külön bicikliúttal és járdával is rendelkező híd átadásakor Li Ko-csiang kínai kormányfő egyebek között emlékeztetett arra, hogy a Kelet-Közép-Európa(KKE)–Kína csúcsértekezlet idején több megállapodást írt alá Kína és Szerbia, közöttük Magyarországgal együtt a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítéséről szóló szándéknyilatkozatot. Leszögezte: Peking kész arra, hogy további infrastrukturális beruházásokat valósítson meg Szerbiában.

Átvágták. Li Ko-csiang kínai kormányfő és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök átadta a hidat a szerb fővárosnak

Az új Duna-híd Mihajlo Pupinról, az Egyesült Államokban világhírűvé vált szerb fizikus-feltalálóról kapta a nevét. A belgrádi tömegtájékoztatás kiemelte: hetvenkilenc év után most először épült új Duna-híd Belgrádnál, így a szerb fővárosban már két híd ível át a Dunán és hét a Száván.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek