Két hegyi járatra is felszállhatunk buszonként egy kerékpárral

iho/közút   ·   2022.06.24. 15:50
00_kerekparszallitas_137-237

Június 25-étől, szombattól az óbudai Táborhegy és a Testvérhegy térségét kiszolgáló 137-es és a 237-es buszokra biciklivel is fel lehet szállni.

A szolgáltatás bővítése elsősorban speciális helyzetekben lehet előnyös. Ilyen például, ha valaki defektet kap, ha lemerül az elektromos kerékpár akkumulátora, vagy ha elkapja egy nyári felhőszakadás. Egy járművön egyszerre egy kerékpár szállítható, az erre kijelölt járműveket külön piktogram is jelzi.

A kerékpárt az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. Mivel ez a rész megegyezik a babakocsiknak és a kerekesszékeseknek fenntartott területtel, ezért a Budapesti Közlekedési Központ azt kéri a kerékpárt szállító utasoktól, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal és szükség szerint adják át nekik a helyet. A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.

Kerékpárszállítás a BKK járatain

Egyre népszerűbb a kerékpározás Budapesten: egyre többen használják mind a MOL Bubi bringákat, mind a saját tulajdonú bicikliket. Épp ezért egyre több járaton, többek közt a fogaskerekűn, a HÉV-en, több autóbuszon, a Tatra villamosokon, valamint a D14-es hajójáraton is lehet kerékpárt szállítani.

A szolgáltatásnak köszönhetően könnyebben kombinálható az egyéni és a közösségi közlekedés. Budapest hegyvidéki területein az is jellemző, hogy a fővárosiak reggel kerékpárral könnyen legurulnak a hegyről, de hazafelé, emelkedőn felfelé már kényelmesebb inkább busszal utazni.

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításért is fizetni kell, tehát a kerékpárral közlekedőnek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A kisméretű, legfeljebb 41 centiméter (16 coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár továbbra is díjtalanul, minden járaton kézipoggyászként szállítható.

Azoknak, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg a városban, és a kerékpárt a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolók, illetve a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás használatát javasolja a BKK, mivel a buszokon és villamosokon járművenként csak egy kerékpár szállítható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek