Két új Transzmasholding-dízelgéppel frissült a türkmén vasút

iho/vasút   ·   2021.10.02. 15:00
TEP70BS

A TEP70BS sorozatú dízelmozdony személyszállító vonatok élén fog dolgozni, a kétszekciós 2TE25KM pedig tehervonatokat továbbít majd.

Türkmenisztán nemzeti vasútja, a Demirýollary még tavaly októberben és novemberben állapodott meg az orosz Traszmasholdinggal (TMH) egy-egy dízelmozdony vásárlásáról. A kontraktussal az orosz gyártó először szállít mozdonyokat a közép-ázsiai országba. Mindkét mozdony az asgabati mozdonybázishoz kerül.

A TEP70BS sorozatú személyvonati gépet az 1520 milliméteres széles nyomközű pályákra, fővonali személyszállító vonatok továbbítására építette meg kolomnai üzemében a TMH. A négyezer lóerő (2942 kilowatt) teljesítményű mozdonyt kétsoros áramellátással szerelték fel, melynek köszönhetően korszerű személykocsikat is el tud látni energiával, köztük például emeletes járműveket is. A típus alkalmas a szinkronüzemre, vagyis két gépet egyszerre lehet vezérelni. A TEP70BS jól ismert sorozat az orosz, a lett, a fehérorosz (belarusz) és az üzbég vasúthálózaton.

A kétszekciós, dízel-villamos 2TE25KM-et fővonali tehervonati szolgálatra találta ki a Transzmasholding, a gépet a brjanszki üzemben (BMZ) gyártották. Az erős, nagy vonóerejű mozdony akár 6400 tonnás szerelvényekkel is megbirkózik, és szélsőséges időjárási körülmények között is megbízható. A gépsorozatot elsősorban az orosz és a mongol nemzeti vasút üzemelteti, de orosz, kazah és üzbég iparvasutaknál is dolgozik néhány példány.

A kétszekciós 2TE25KM akár 6400 tonnás tehervonatok mozgatására is képes (képek forrása: Transzmasholding)

A száz százalékban magántulajdonú, orosz Transzmasholding Oroszország és a FÁK-térség elsőszámú, világviszonylatban pedig hatodik legnagyobb gyártója a nagyvasúti és városi vasúti piacon. A TMH az egyetlen orosz fejlesztő és gyártó, mely többféle villamos- és dízelmozdonyt állít elő különböző teljesítménnyel, mérettel, erőforrással és célra. A moszkvai központú vállalatcsoport korszerű, integrált közlekedési termékek és szolgáltatások teljes palettáját kínálja az új járművek tervezésétől és fejlesztésétől azok korszerűsítésén, karbantartásán, valamint életciklus-szolgáltatásokon át a digitális jelzőberendezésekig és forgalomirányító rendszerekig. A TMH-csoport Argentínában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Egyiptomban, Fehéroroszországban (Belarusz), Kazahsztánban, Magyarországon és Svájcban tart fenn nemzetközi irodát. Világszerte tizenöt gyártóhelyen termel, partnereivel együtt harmincnál is több országban van jelen. Az összesen több mint százezer embert foglalkoztató TMH 2020-ban 5,6 milliárd euró (körülbelül 2000 milliárd forint) bevételt könyvelt el.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek