Kiegészítő dízelmotort kap két GYSEV-Vectron

iho/vasút   ·   2018.09.28. 13:45
400px_gysev_vectron_dizel

A vasúttársaság tavaly év elején jelentette be, hogy jelentősen fejleszti vontatójármű-parkját: a Siemenstől kilenc új vontatójárművet vásárolt. A két és három áramnemű Vectronok Európa számos országában tudnak közlekedni, így a hazai intercity-forgalom mellett komoly szerepet kapnak a magyarországi és nemzetközi árufuvarozásban is. A gyártóval kötött megállapodás része, hogy két mozdonyba az átadástól számított egy éven belül dízel segédhajtást szerelnek be. Ennek előnyeit elsősorban az áruszállításban tudja kihasználni a GYSEV, mivel a nem villamosított vágányokon is képesek így közlekedni a mozdonyok.

A 471 005-ös és 006-os Vectronokba építenek be kiegészítő dízelmotort. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: GYSEV Zrt.)

Az elmúlt hetek során a 471 005-ös pályaszámú Vectronba egy száznyolcvan kilowatt teljesítményű dízelmotor építettek be. A másik kijelölt gép, a 471 006-os a napokban kapja meg az erőforrást, a munkálatokkal várhatóan október elejére végeznek.

A 3,6 tonna össztömegű pakk magába foglalja a dízel segédhajtást végző szerkezetet, vagyis az úgynevezett DPM modult, a tengelyterhelés kiegyenlítésére szolgáló ballaszt tömeget, továbbá a háromszázötven literes üzemanyagtartályt. A kipufogót a mozdonyok tetején vezetik ki. A gépeket mindkét oldalon meg lehet tankolni.

A fejlesztés kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Magyarországon egyedülálló fejlesztést hajtottunk végre, hiszen villamos mozdonyaink közül kettőt dízel üzemben is használni tudunk. Ez elsősorban árufuvarozó leányvállalatunk, a GYSEV Cargo Zrt. számára előnyös: a mozdonyok olyan helyszíneken, pl. terminálokon, teherpályaudvarokon is tudnak vontatási tevékenységet végezni, ahol nincs kiépítve a villamos felsővezeték. A villamos-dízel üzemű mozdony Európában is ritka, ezért igyekszünk minél komolyabban kihasználni ezt a piaci előnyt. Ez is segíthet bennünket abban, hogy a hazai és nemzetközi árufuvarozás területén tovább növeljük szerepünket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek