Kínai kézbe kerülhet a Škoda?

iho/vasút   ·   2016.12.10. 18:45
400px_skoda_forcity_eskisehir

A két legnagyobb kínai vasúti gyártó, a CNR és a CSR 2015-ös összeolvadásával létrehozott, ezzel a világ legnagyobb vasúti járműgyártójává avanzsáló China Railway Rolling Stock Corp (CRRC) megerősítette, hogy leányvállalata, a CRRC Zhuzhou Electric Locomotice Company (ZELC) tervei között szerepel a Škoda Transportation megszerzése. Kötelező érvényű megállapodás eddig azonban még nem történt. Értesülések szerint a CRRC a cseh gyártó pénzügyeit elemzi, megállapodás esetén a részleteket az év végén jelenthetik be. Az International Railway Journal információi szerint a Škoda Transportation konszolidált árbevétele 2015-ben elérte a rekordot jelentő 18,3 milliárd cseh koronát, ami tizenegy százalékos éves növekedést jelent. Az 588 millió koronát kitevő tiszta haszon azonban negyedével csökkent. A vállalat a termelésének ötvennégy százalékát külföldi piacokon értékesíti.

27T típusú villamosokat már gyártott együtt a Škoda és a CRRC Kínában. Az együttműködés felvásárlássá fokozódhat? (fotó: Railway Gazette)

A felvásárlással a CRRC közvetlenül kapcsolódhatna be az európai vasúti piacra, azt követően, hogy a ZELC megnyitotta bécsi kirendeltségét, majd idén szeptemberben nyélbe ütötte első európai uniós megrendelését is a cseh Leo Express motorvonatai által. Az üzlet a két fél között már meglévő együttműködési megállapodásra épülve menne végbe, mely keretében a CRRC és a Škoda már számos projektben dolgozott együtt. Többek között eme együttműködés által, Škoda-lincenc alapján építette a CRRC Qingdao Sifang az alacsonypadlós 27T-villamosokat is. A cseh–kínai kooperáció szintén együtt jelentkezett Izrael nemzeti vasútja, az Israel Railways által háromszázharminc kétszintes villamos motorvonat beszerzésére kiírt tenderre is. A körülbelül egymilliárd eurót érő közbeszerzésen nagy a versengés: a Škoda-CRRC konzorciumon felül szinte az összes nagy nemzetközi gyártó, például az Alstom, a Bombardier, a Hitachi, a Siemens és a Stadler is részt vesz – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek