Kishírek a nagyvilágból

iho/vasút   ·   2012.01.26. 07:30
kiskep_metro
Franciaország

Elkezdték az első hatvan MI09-es emeletes motorvonat gyártását a RATP számára. Az Alstom–Bombardier kooperációban készülő villamos motorvonatokkal a párizsi RER hálózat A jelű vonalán szeretnék majd kiváltani a MI84 típusú, egyszintes motorvonatokat. Az emeletes szerelvények forgalomba állásával jelentősen növekszik majd a szolgáltatás színvonala az egyébként igen forgalmas, és emiatt rendkívül zsúfolt vonalon.

Toulouse város polgármestere megállapodást kötött a tartományi fejlesztési biztossal a VAL B jelű gyorsmetróvonalának öt kilométeres, Labége-Innople-ig történő meghosszabbítására. A háromszázhetvenmillió eurós beruházás három év múlva kezdődhet meg, és a tervek szerint 2019-re készül el. A Francia Vasúti Kutatóintézet pedig a Châtelet–Gare du Nord alagút forgalmának megkétszerezésére kidolgozott módszerek megvalósíthatósági tanulmányát készíti.

Spanyolország

A bilbaói metró tizenhárom ötszázas, és mind a kilenc hatszázas sorozatú szerelvényét kiegészítették egy ötödik betétkocsival, összesen harminckétmillió euróért. Ezen felül huszonhatmillió euróból építettek kerekesszék-emelőket az állomásokra, és cserélték a forgalomirányító és biztosítóberendezés szoftverét.

Ötkocsissá gyarapodtak a bilbaói metrószerelvények<br>(fotó: Daniel Erler, Wikipedia)

Németország

Frankfurtban még tavaly év végén átadták a VGF legújabb vonalát, mely a városközpontból a Gravensteiner Platzig vezet. A három és fél kilométer hosszú szakaszt nyolc megállójával együtt összesen ötvenmillió euróból építették. A hálózat többi részétől eltérően, ezen a vonalon 1,4 kilométer hosszban füvesített pálya létesült.

A nürnbergi U3-as metróvonal északon tizenegy kilométerrel bűvült tavaly év végén, immár Kaulbachplatz és Friedrich-Ebert-Platz között is közlekednek a szerelvények.

Egyesült Királyság

A brit vezetés jóváhagyta, hogy a korábbi 116 millión felül újabb 76,2 millió fontot irányítsanak át a rendelkezésre álló keretből a Croxleyt Watford elágazással összekötő vonal munkálataira, a Metropolitan vonal fejlesztésének rovására.

Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma jóváhagyta a kétszáznyolcvanmillió dolláros támogatást a denveri regionális közlekedési testület számára, a P3-as elővárosi vasúti projekthez. A még 2011-ben aláírt szerződés szerint a tárca összesen egymilliárd dollár támogatást folyósít részletekben, az egyébként PPP-konstrukcióban zajló beruházáshoz. Az aranyszínű vonal az Union állomást köti össze Arvadán keresztül Wheat Ridge-dzsel, a keleti vonal pedig a denveri nemzetközi reptérig ér majd el.

Kapcsolódó hírek