Komoly közlekedési fennakadások Szlovéniában és Horvátországban is

MTI/iho   ·   2018.02.26. 16:00

Szlovéniában és Horvátországban hétfőn komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés és hófúvás, országszerte több baleset is történt. Szlovéniában az erős széllökések és a rendkívüli időjárás miatt ideiglenesen lezárták a koperi kikötőt. Az egész országban fagypont alatt volt a hőmérséklet, a leghidegebb a Júliai-Alpokban, Kredarican volt, mínusz huszonhét fok. A tengermelléken a legalacsonyabb hőfokot, mínusz hét fokot, Portorozban mutatta a hőmérő, Mariborban mínusz tizenegy, Ljubljanában mínusz kilenc, Muraszombatban (Murska Sobota) mínusz tizenkét fokot mértek. A havazás és az erős széllökések miatt több helyen leállították a forgalmat az országban. Szlovéniában 1956-ban jegyezték az eddigi hidegrekordot, mínusz 34,5 fokot. 1996-ban ugyanakkor egymást követő harminchét napon keresztül volt a hőmérséklet fagypont alatt.

Horvátországban a hófúvások miatt leállították a Horvátország belsejéből Dalmácia felé irányuló kamionforgalmat, s a tengerparti térség egyes útjait a viharos erejű szél miatt a személygépkocsik számára is lezárták. A legtöbb tengerparti városban is fagypont alatti hőmérsékletet mutatott a hőmérő. Esik a hó az ország belsejében, Isztriában, a Kvarner-öbölben, Dalmáciában és a szigeteken is. A közép-dalmáciai Sibenikhez közeli Tisnóban befagyott a tenger. A legtöbb hó, kétszázharminc centiméter, hétfőre virradóra a Velebit Nemzeti Parkban esett, a Plitvicei-tavakat reggelre száztizennyolc, a Zágráb melletti Medvednica-hegységet pedig száz centiméteres új hótakaró fedte. A rossz útviszonyok miatt a hegyvidéki Gorski Kotarban frontálisan ütközött egy autóbusz és egy kamion. Tizennégyen súlyosan megsérültek, a két sofőrt életveszélyes állapotban szállították el a helyszínről a mentők.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek