Kompenzálja a BKK azokat a Budapest-bérleteseket, akik éves, szemeszter- vagy negyedéves bérletüket vásároltak

iho   ·   2024.03.03. 16:10
00_bkk_kompenzacio

Egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés: a pénteken életbe lépett változással a budapesti bérletesek és az agglomerációból ingázók is jól járnak. Az árcsökkenés miatt a BKK – szem előtt tartva a fővárosban és az agglomerációban közlekedő utasok érdekeit – időarányosan kompenzálja azokat a magánszemélyeket, akik az elmúlt hónapokban már előre megváltották az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket.

A BKK számára különösen értékesek azok a hűséges utasok, akik előre megvásárolt negyedéves, szemeszter- vagy éves Budapest-bérletet használnak, ezért az árcsökkenés miatt időarányosan kompenzálja azokat a magánszemélyeket, akik az elmúlt hónapokban előre megváltották a bérletüket.

BKK-utalványra jogosultak

  • a teljes árú Budapest-bérletet vásárló magánszemélyek;
  • a kedvezményes árú Budapest-bérletet vásárló tanulók, valamint
  • a kedvezményes árú Budapest-bérletet vásárló nyugdíjasok.

Az utalvány a BKK Ügyfélközpontjaiban vehető át március 1-jétől március 31-éig az érvényes bérlet vagy a tranzakcióazonosító és az adóazonosító jel (adóigazolvány vagy az adóazonosító jelről a NAV által kiállított igazolás) bemutatásával. Az utalvány egy éven át használható fel bármilyen BKK-termék, illetve Pest vármegye- és országbérlet megvásárlására.

(illusztrációk: Vörös Attila)

A BKK kibővíti a kompenzáció mértékét azoknál a magánszemélyeknél – felnőtteknél és tanulóknál egyaránt –, akik 2024. március 1-jén érvényes éves vagy szemeszterbérlettel rendelkeznek, és az agglomerációból ingáznak Budapestre, vagy Budapestről az agglomerációba.

A fenti feltételeknek megfelelő éves bérlettel rendelkező felnőttek a bérletük lejártáig hátralévő időnek megfelelően havonta számított 8500 forint értékű BKK-utalványt vehetnek át. Ha tehát valakinek például még hat hónapig érvényes a bérlete, hatszor 8500, azaz 51 ezer forint utalványra jogosult, amelyből a BKK saját jegyei, bérletei mellett Pest vármegye- vagy országbérleteket is vásárolhat a BKK értékesítési csatornáin keresztül. A fenti feltételeknek megfelelő, éves bérlettel rendelkező tanulók ugyanilyen számítás alapján havi 3000 forintos, a szemeszterbérletesek pedig mindösszesen 15 ezer forintos kompenzációra jogosultak.

Összességében ide tartoznak

  • a Budapest agglomerációjában lakók (lehet állandó vagy ideiglenes lakcím is), akik lakcímkártyájuk bemutatásával igazolják ezt, valamint
  • a Budapest agglomerációjába dolgozni járó fővárosi lakosok, akik lakcímkártyájuk és munkáltatói igazolásuk bemutatásával igazolják ezt (a munkáltatói igazoláson fel kell tüntetni a tényleges munkavégzés helyét is);
  • a Budapest és agglomerációja között ingázó tanulók, akik lakcímkártyájuk és diákigazolványuk bemutatásával igazolhatják a jogosultságukat.

A kompenzációval kapcsolatos további információk a bkk.hu/budapestberlet oldalon érhetők el.

A kompenzációt a BKK nem jogi kötelezettségének teljesítése körében nyújtja, hanem saját elhatározásból, így annak formáját aszerint határozta meg, hogy az minél inkább hozzájáruljon a közösségi közlekedést választók jegy- és bérletvásárlásainak megkönnyítéséhez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek