Közel harmadával nőtt a letenyei határátkelők forgalma 2018-ban

MTI   ·   2019.01.10. 10:58

Tavaly huszonkilenc százalékkal emelkedett a letenyei magyar-horvát határátkelők forgalma az előző évhez képest – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön. A magyar-horvát határszakasz legjelentősebb forgalmú, autópályán és a teherforgalmat is lebonyolító közúti átkelőhelyén tavaly ötmillió-negyvenezer utazó lépett át. A túlnyomó többségében az Adriai-tengerre igyekvők vagy onnan érkezők mintegy nyolcvan százaléka az autópályán lépi át a határt, a fennmaradó húsz százalék a közúti átkelőhelyet választja.

Tavaly a két határátkelőn jelentkező utasok kilencvenegy százaléka európai uniós állampolgár, ezen belül huszonnyolc százalék, vagyis csaknem 1 millió 293 ezer utazó magyar volt. A mintegy 3 millió 747 ezer külföldi állampolgár között a legtöbb lengyel volt, őket a szlovákok, a csehek és a horvátok követik, majd sorrendben az ukrán és a dél-koreai állampolgárok következnek. A Horvát Idegenforgalmi Közösség korábbi tájékoztatásai szerint Dél-Koreából szinte kizárólag európai autóbuszos körúton lévő turisták érkeznek, akik évek óta növekvő számban keresik fel Horvátországot.

A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint a májustól szeptemberig tartó idegenforgalmi szezonban volt tavaly is kiemelkedően nagy a forgalom, ami augusztusban csúcsosodott ki, 1 millió 618 ezer átlépővel. Továbbra is a nyári hétvégék, elsősorban a szombatok a legforgalmasabbak, amikor esetenként a százezret is meghaladta az utasok száma. A kiugró forgalom miatt a nyári időszakban többször alakult ki rövidebb időszakokra egy órát meghaladó várakozási idő, amit a rendőrség pluszsávok megnyitásával vagy a forgalom átterelésével tudott kezelni.

Az összesítés szerint Letenyén a múlt évben nyolc százalékkal, 10 ezer 540-re emelkedett az autóbuszok száma a három nyári hónapban. Az egész évre vonatkozóan a tehergépkocsik forgalma is bővült, számuk tizenkét százalékkal több volt, mint 2017-ben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek