Közlekedési programok a Múzeumok éjszakáján

iho/vasút   ·   2012.06.15. 11:10
00

A rendezvény az éjszakához kapcsolódik, de az első közlekedési program délben kezdődik. A Nohab-GM Alapítvány a Keleti pályaudvaron a tavalyihoz hasonló nyílt napot tart, a 010-es Svédacélon kívül a MÁV-Gépészet is tart egy kisebbfajta bemutatót. A Helyszín a Keleti pályaudvar 1. vágányától, vagy az utca felől a Verseny utca 1-3. szám alatti bejáraton közelíthető meg.

A 010-es Nohab a 2011-es Múzeumok éjszakáján<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

A fővárosi villamosközlekedésben igazi meglepetésre számíthatunk. A Duna-part nosztalgiajáratán kívül (a Boráros térről 15.30–21.20. között, a Széll Kálmán térről 16.10-22.00. között 70 percenként indul a 436-os kocsi) a Deák térre a Ferencvárosi kocsiszínből 15.30-kor indul a 611-es pályaszámú villamos, amely 23.00-ig szerepel statikus kiállítási tárgyként. Ezen meneteken (a Duna-parti és a Ferencváros–Deák tér járat) 400 forintos alkalmi jeggyel lehet utazni. A fő attrakció azonban a Debrecenből érkezett FVV csuklós, azaz Bengáli bemutatkozása lesz. A 492-es (volt 1233-as) kocsi délután 5-kor áll ki a Deák térre, majd 18.05–23.05. között óránként, a 49-es vonalán, sűrítő kocsiként közlekedik, elhaladva többek közt a volt Füzesi főműhely előtt, ahol a típust gyártották.

A Deák téren idén is kint lesz a 611-es, 436-os helyett azonban...

Érdemes a Deák téren a föld alá is bekukkantani: A Földalatti Vasúti Múzeumban plakátkiállítás nyílik a XX. század közepének belesetvédelemmel és utazási szabályokkal kapcsolatos hirdetményeiből.

A Városligetben, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum előtt a megszokott veteránautó-parádét csodálhatjuk meg, bent a múzeumban alkalmi tárlatvezetések, gyermekvetélkedők, egyéb érdekes programok várják a közönséget.

A Magyar Vasúttörténeti Parkba 22.30-kor indul különvonat a Nyugati pályaudvarról, a Park azonban már este hat órától várja a vendégeket. A Nyugatiban a királyi várót nyolctól lehet megtekinteni, a váró kertjében a MÁV Szimfonikusok muzsikálnak. A különvonat szintén nyolc órától tekinthető meg a pályaudvar 10. vágányán.

...Bengálit láthatunk. A Debrecenből visszaérkezett 492-es kocsi a típus ötven évvel ezelőtti bemutatkozásának helyén, a Madách téren látható<br>(fotó: Fodor Illés)

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton éjjel óránként közlekednek a vonatok, köztük a gőzvontatású nosztalgiaszerelvény is, egészen éjjel két óráig. Ezen kívül tárlatvezetéses bemutatót tartanak a vontatási telepen és a Gyermekvasút múzeumában, lesz éjszakai gyalogtúra a János-hegyi kilátóhoz, és egy igazi autósmozi veterán autócsodákkal Szépjuhászné állomás parkolójában.

Nyitva lesz a miskolci Körzeti Járműfenntartási Központ, ahol 12-22 óra között tehetnek látogatást a vasút iránt érdeklődők. Szegeden és Fonyódon a KÖFI-t, azaz az üzemirányító központot lehet megtekinteni 19-21 óráig.

A felékesített Hargita motorvonat a Vasúttörténeti Parkban 2011-ben<br>(fotó: Kadocsa Gyula)

A BKV Zrt. öt vonalon (Dél-pesti, Észak-pesti, Budai, Óbudai, Ludwig) indít különjáratokat. Ezen kívül 18.00–2.00. között a BKV menetrend szerinti járatain (kivéve a különleges díjszabású közlekedési eszközöket) a Múzeumok éjszakája karszalagjával díjmentesen lehet utazni. A MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. alkalmi félárú menettérti kedvezménnyel segíti a rendezvényekre utazást.

A programokról részletesen a rendezvény honlapján olvashatnak. Szerkesztőségünk várja olvasóink felvételeit a Múzeumok éjszakája eseményeiről az iho@indohaz.hu címen.

Kapcsolódó hírek