Közlekedési témákról egyeztetett Palkovics László Pásztor Istvánnal Szabadkán

MTI/iho   ·   2019.03.15. 09:00
67__IMG_6692

A tárcavezető ezzel a látogatással készítette elő mai belgrádi látogatását, amelynek során Zorana Mihajlovic szerb infrastruktúraügyi és közlekedési miniszterrel tárgyal. A témák között főként a két ország közlekedési ügyei kerülnek majd előtérbe. Palkovics László kiemelte, hogy a jó magyar–szerb viszonynak nem felel meg az a mód, ahogyan jelenleg a határátkelők működnek, és ezen segíteni kell. Mint mondta, a VMSZ elnökével az autópályán fekvő határátkelőről, valamint a kisebb határátkelők nyitva tartásáról tárgyalt. Szándéka szerint hamarosan létrejöhet egy munkacsoport, amely a határ menti kérdések áttekintésével foglalkozik majd.

Kiemelte, hogy a hamarosan megtartandó magyar–szerb kormányülésen több gazdaságfejlesztési megállapodást is aláírnak majd, de emellett a kutatásfejlesztéssel, innovációval, technológiai fejlesztéssel kapcsolatos megállapodásokra és több közlekedéssel kapcsolatos megállapodásra is lehet számítani.

(archív fotó: Vörös Attila)

Pásztor István rámutatott, hogy régi gyakorlat már, hogy amikor a magyar kormány bármely tagja Belgrádban tárgyal, előtte egyeztet a VMSZ-szel, így most is olyan témákról esett szó, amelyekről Palkovics László pénteken Zorana Mihajloviccsal egyeztet.

A Budapest–Belgrád vasútvonal mellett kiemelt figyelmet fordítottak a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja-vasútvonal felújítására, azon belül is a Szeged–Szabadka szakaszra. Az a szándék – magyarázta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke –, hogy még az idei év folyamán aláírják a vonatkozó megállapodást, és szintén még az idén megteremtődjenek a feltételei annak, hogy a felújítás megkezdődjön. Hozzáfűzte, a remények szerint körülbelül két és fél év alatt be is fejeződhet ez a felújítás.

A szabadkai találkozón fontos téma volt a határátkelés is. Nemcsak a határátkelők nyitva tartásáról esett szó, hanem Pásztor István arra is kérte a magyar kormányt, hogy legyen nyitott az autópályán fekvő határátkelő gondjainak kezelését illetően.

– A határátkelőn folyamatosak a többórás várakozások, és ezt például azzal lehetne kezelni, hogy más, közeli átkelők nyitva tartását, amelyek jelenleg 7 és 19 óra között tartanak nyitva, 24 órásra változtatják, valamint nagyobb kapacitást biztosítanak az autópályán fekvő átkelőn. Ez nem annyira a turistáknak okoz problémát, inkább azoknak, akik mindennap ezeket a határátkelőket használják. Ez nem politikai kérdés, hanem technikai, tehát könnyen kezelhető – mondta Pásztor István.

Hozzátette, hogy a teherautó-forgalomról is tárgyalni kell, mert sem gazdasági, sem áruforgalmi szempontból nem elfogadható, hogy a teherautóknak nagyon hosszú ideig kell várakozniuk a határtákelőkön.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek