Lelőtt 777-es: az orosz változatok

iho   ·   2014.09.11. 16:00
cim3
Az orosz központi sajtó és a megkérdezett orosz szakértők az orosz álláspont alátámasztásaként értékelik a holland balesetvizsgálók előzetes jelentését a Kelet-Ukrajna fölött elpusztult malajziai 777-es ügyében.

Mint arról hírt adtunk, a holland vizsgálók testülete olyan előzetes jelentést hozott nyilvánosságra, amely az ICAO szabályainak megfelelően egyelőre csak az események valószínű rekonstruálásával foglalkozik, és ugyancsak a nemzetközi szabályok szerint nem felelősöket keres, hanem a történések láncolatát igyekszik feltárni, az esemény kriminalisztikai része, vagyis a „ki a bűnös” – kérdésre válaszolni nem a baleseti kivizsgálók hivatottak, hanem a kivizsgálás tényei alapján eljáró ügyészségek.

Egyes orosz közlések azonban nem említik, hogy egyrészt a baleseti kivizsgálás nem keres felelősöket, másrészt ugyancsak elhallgatják, vagy nem hangsúlyozzák, hogy előzetes jelentésről van szó, és meglehetősen diadalmasan állapítják meg, hogy a hollandok sem tudják megmondani, ki miatt és miért zuhant le a gép.

A RIA Novosztyi hírügynökség a „Globalizációs Kutatóközpont” nevű intézmény vezetőjét szólaltatta meg, aki érdekes módon pontosan az ellenkezőjét látja bizonyítottnak a jelentés eddigi tényeiből, mint amit a világ másik fele. Míg a jelentés megállapítja, hogy a gép lezuhanását „nagyenergiájú tárgyak kívülről való behatolása” okozta, amelyek miatt a 777-es elvesztette szerkezeti integritását, és ezt a megkérdezett szakértők közelségi gyújtóval ellátott légvédelmi rakéta repeszeinek tartják, addig Michel Chossudovsky egyszerűen megfordítja a tételt, azt állítva, hogy a jelentés elismeri: a gép elvesztette szerkezeti integritását, és ennek következtében hatoltak be nagyenergiájú tárgyak a gépbe. Vagyis valami olyasmit feltételez, hogy a burkolaton áthatoló valamik éppenséggel nem repeszek, hanem a széteső gép darabjai voltak.

Más jelentések szerint más orosz hírközlő szervek továbbra is vagy ukrán harci gépek tevékenységét okolják a 777-es pusztulásáért, vagy azzal a régebbi összeesküvés-elmélettel állnak elő ismét, hogy az MH17-es valójában nem más, mint a márciusban eltűnt MH370-es járat, amit a CIA holttestekkel zsúfolt tele és úgy lőtt le Ukrajna felett, hogy ezzel befeketítse Oroszországot.

Alfred Malinovszkij az Orosz Piloták Szakszervezetének alelnöke interjút adott az Oroszország Hangja rádióadónak, és ebben a jelentés által közölt adatokról kijelentette: „semmi esetre sem szabad bízni bennük. Mert azokra, akik rendelkeznek információval, erős nyomást gyakorol az USA, az EU, és mások.” A pilótaszövetség vezetője szerint a vizsgálatnak „ki kell derítenie, hogy kilőtte le” a gépet, vagyis egyfelől Malinovszkij szerint a gépet valóban lelőtték, másrészt azt az ICAO-normákkal ellentétes logikát képviseli, miszerint egy repülésbiztonsági vizsgálat kell, hogy megtalálja a végső felelősöket, és ami ugyancsak nem gyakorlata a nemzetközi normák szerinti kivizsgálásnak, azt követeli, hogy a testület folyamatosan, de legalábbis havonta adjon ki jelentéseket „a nyomozásról”.

Ugyancsak a 777-essel kapcsolatos hír, hogy Hisamuddin Husszein malajziai védelmi miniszter Moszkvába érkezett a Boeing ukrajnai katasztrófája tárgyában folyó vizsgálat miatt. A malajziai miniszter korábban bejelentette, hajlandó húsz főnyi nyomozócsoportot irányítani a repülőgép szerencsétlenségének helyszínére, hogy azok közösen dolgozzanak ott ausztráliai, holland és EBESZ-kollégáikkal. Husszein megjegyezte, a szakértők Ukrajna keleti részére indulnak, amint biztonsági garanciákat kapnak.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a szeparatistákkal kötött tűzszünet lehetővé teszi a nemzetközi vizsgáló csoport visszatérését a katasztrófa helyszínére, de arra figyelmeztetett, hogy a közelgő tél, a rossz időjárási körülmények miatt fontos lenne hatékonyabban végezni a vizsgálatot és ugyancsak fontos lenne azokat a roncsokat is megvizsgálni, amelyekhez a korábbi alkalommal a nemzetközi testület tagjai nem juthattak el.

Mindeközben a BBC Panorama című oknyomozó riportja három, egymástól független civil szemtanút idéz, akik látták, amint a BUK kilövőállás legördül egy trélerről néhány órával a 777-es pusztulása előtt, és ezek a tanúk azt is elmondták, hogy a rakétarendszert kezelő ismeretlenek nem ukrán, hanem tiszta orosz akcentussal beszéltek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek