Luxus vonatozni, mondta a román közlekedési miniszter, majd lemondott

iho/vasút   ·   2016.07.07. 08:45
luxusvonat0

A Krónika online írta meg, hogy a Realitatea TV-nek adott interjúja után Dan Costescu román közlekedési miniszter lemondott hivataláról. Többek között így nyilatkozott a román vasutakról: „Természetes, hogy magasabb a vonatjegy ára, valamennyi civilizált országban így van ez. A vonat luxus, és az emberek készek többet fizetni, hogy élhessenek vele. (...) Szegény ország vagyunk, de azt mondom önöknek, hogy vannak nagyon jó állapotú szerelvényeink. Próbálják ki a tenger felé tartó vonatokat, és meg fognak lepődni. A többi vonat esetében nem kötelező a légkondicionáló berendezés. Vannak hosszú, közepes és rövid távon közlekedő szerelvények. Ha egy szolgáltató ügyfeleket akar vonzani, akkor ellátja légkondicionálóval a vonatait.”

(fotók: Incze Imre)

A Krónika információi szerint nemcsak a luxusvonatozás miatt kellett lemondania Costescunak. Dacian Cioloș kormányfő jelezte, elégedetlen azzal, ahogyan a tárcavezető kezelte az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNADNR) körüli botrányt.

Visszatérve a luxusvonatozásra: a Krónika újságírója, Páva Adorján vezércikkében azt teszi hozzá a föntiekhez, „Costescu két héttel azután nyilatkozta ezt, hogy az Arad–Mangalia-gyors rekordot jelentő, 8 és fél órás késéssel ért a tengerpartra a töltés menti földcsuszamlás, majd a mozdony meghibásodása miatt. Jelenleg több, az országot átszelő vonalon késés nélkül is kétszer annyi időbe telik az út megtétele, mint a második világháború előtt. (...) Önéletrajza szerint valóban szakember: sokéves, külföldön is gyarapított tapasztalattal rendelkezik, főleg vasutas berkekben. Ám meglehet, hogy éppen a német »szakiskola« túlzott sulykolása vakította el.”

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek