Malév: küzdenek a megmaradásáért

iho/repülés   ·   2011.10.06. 12:02

Az [origo] kérdésére Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési minisztérium államtitkára elmondta: a fejlesztési tárca tárgyal az uniós szakemberekkel a versenyjogi szabályokról, ezen belül a Malévnak az elmúlt években juttatott támogatásokról annak érdekében, hogy a korábbi támogatások miatt ne marasztalják el Magyarországot.

A Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló Államtitkárság vezetője az Ernst&Young nemzetközi tanácsadó cég és a Világgazdaság által szervezett konferencián hozzátetette: a Malév egy kényes pont a rendszerben.

A tárgyalások annak ellenére folynak, hogy a 2012-es költségvetés tervezetének egy mondata szerint a kormány akkor sem szándékozik további tőkét juttatni a légitársaságnak, ha a cég eladása nem történik meg. A tervezet ugyanis arra számít, hogy az Európai Bizottság elmarasztalja Magyarországot.

Az államtitkár hozzátette, az államnak mérlegelnie kell azt, hogy mennyi pénzt érdemes fordítania egy állami cég működtetésére. Ha a nemzetgazdaságnak a társadalmi szempontokat figyelembe véve is megéri a befektetés, akkor van szükség a szerepvállalásra. Azt is elmondta, azért küzdenek, hogy a Malév megmaradjon, ez a Budapest Airport és az állam érdeke is. Ehhez lehet, hogy tőkeerős befektetőre lesz szükség – válaszolta az [origo] kérdésére az államtitkár.

Kapcsolódó hírek