MAN Lion’s City E autóbuszokat tesztelnek Budapesten

iho/zöldút   ·   2023.07.17. 18:00
ebusz_lanchid

A szinte zajtalanul, károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő buszokat mindenki ingyenesen próbálhatja ki az elkövetkezendő hetekben.

A teljesen elektromos, alacsony padlós és klimatizált városi szóló, azaz rövidebb jármű augusztus 3-áig lesz forgalomban a Lánchídon át közlekedő e105-ös és az e210-es autóbusz vonalán. A hosszabb, csuklós e-busszal július 21–29. között az e8E vonalon lehet találkozni.

Ezek a járatok plusz szolgáltatásként, a 105-ös, a 210-es és a 8E járatok menetrendi indulásain felül közlekednek, és ingyenesen lehet kipróbálni őket. A Budapesten közlekedők által már ismert BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, merre járnak az elektromos tesztbuszok, és a járat menetrendjéről is itt lehet tájékozódni.

A járműveket többek közt azért ezeken a vonalakon tesztelik, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között kipróbálhassák azokat. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő városi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a buszok tulajdonságairól.

A jelenlegi teszt során az MAN Lion’s City 12E (szóló), illetve 18E (csuklós) járművekkel lehet találkozni a budapesti utcákon. A buszok nagykapacitású lítiumion-akkumulátorainak köszönhetően egy feltöltéssel akár 350 kilométert is meg tudnak tenni, a fékezéskor nyert energiát pedig visszatáplálják a rendszerbe.

A tisztán elektromos hajtású, alacsony padlós autóbuszok fővárosi tesztje a BKK és az ArrivaBus együttműködésének köszönhetően valósul meg. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek