Már Magyarországon is lehet LNG-t tankolni

iho/zöldút   ·   2019.06.24. 15:00
400px_lng_kut

Június 24-én, hétfőn ünnepélyesen megnyílt a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomása Szigetszentmiklóson, az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőjénél. A fejlesztésnek köszönhetően hazánk becsatlakozik az európai transzatlanti hálózat (TEN-T) korridorjába, az egyik folyosót ötszázötven kilométerrel, a másikat négyszázhúsz kilométerrel meghosszabbítva. A kút új korszakot nyit a hazai árufuvarozásban, hiszen ennek köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, LNG-üzemű haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár ezerötszáz kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek.

Szigetszentmiklóson, az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőjénél nyitott meg Magyarország első LNG-kútja (fotó: PannonFuel)

A szigetszentmiklósi töltőpont kivitelezése a PAN-LNG Projekt részeként valósult meg, amelyet korábban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható projektjei közé választottak. A projekt elsődleges célja az LNG alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra-hálózat magyarországi kiépítésének előkészítése, valamint az első töltőpontok fizikai megvalósítása és azok ellátásának biztosítása. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,2 millió eurót, amelynek nyolcvanöt százaléka uniós forrásból valósult meg. A közforgalmú LNG és LCNG töltőállomást a Pannon Fuel Kft. építette fel.

A töltőpont tesztelése május elején kezdődött és közel egy hónapig tartott. Ennek során semmilyen komplikáció vagy probléma nem lépett fel, így a kút az előírásoknak megfelelő, biztonságos műszaki háttérrel várhatja a földgázzal közlekedő autósokat és fuvarozókat. A töltőállomás prémium minőségű LCNG üzemanyagot kínál a gázüzemű járművek számára, valamint a klíma semleges BioLNG is megjelenik a kínálatban. A PAN-LNG Projekt részeként elindult egy hazai LNG előállító üzem építése, és annak elkészültével még kedvezőbb feltételek mellett lehet majd ellátni a szigetszentmiklósi kutat LNG-vel.

Bár a PAN-LNG Projekt a mai kútmegnyitóval hivatalosan lezárult, ettől függetlenül a cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos fejlesztések nem állnak meg, a Pannon Fuel és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) ugyanis elkötelezett abban, hogy hazánkban minél sűrűbb LNG üzemanyag töltő hálózat álljon rendelkezésre a kitűzött klímavédelmi célok megvalósítása érdekében.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek