Megállapodás a BKV dolgozóinak juttatásairól

iho/vasút   ·   2012.03.02. 16:24

Megállapodott a Fővárosi Önkormányzat a BKV munkavállalóival és a szakszervezetekkel a közlekedési cég dolgozóinak juttatásairól pénteken.

Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös sajtóközleményében azt írta, a megállapodás a korábbi kollektív szerződésnél jóval takarékosabb, ugyanakkor biztosítja a BKV dolgozóinak alapvető bérjellegű juttatásait. A béren kívüli juttatások azonban csökkennek, ez mintegy évi 5 milliárd forint megtakarítást eredményez a BKV gazdálkodásában A Fővárosi Önkormányzat ezzel a megállapodással minden, a kormánynak tett vállalását teljesítette. A közgyűlés szerdai ülésén döntés született az 1+1 forintos támogatási elv alapján megígért fővárosi támogatásokról (e szerint minden kormányzati forinthoz a főváros ugyanannyit tesz hozzá), a vállalt megtakarításokat pedig teljesítették. Ezzel Budapest szerint elhárult minden akadály a 32 milliárd forint normatív költségvetési támogatás folyósítása, a zárolás feloldása elől. A BKV fizetésképtelenségének elkerüléséhez a legfontosabb feladat most a korábban felvett 78 milliárdos hitel áprilisig esedékes 40 milliárdos részének visszafizetése. Erről a bankokkal tárgyalásokat folytatnak, de a hitelek átütemezéséhez állami garanciavállalás szükséges - közölte az MTI.

Nemes Gábor a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke az IHO-nak elmondta, egy kollektív szerződéssel egyenértékű megállapodás született. Ennek eredményeként július elsejéig a korábbi kollektív szerződésben meghatározott foglalkoztatatási- és bérezési szabályok maradnak érvényben. Megmaradt tehát többek között az osztott munkaidő, és a munkaközi szünetet, továbbá valamennyi eddigi pótlékot (pl. délutáni-, éjszakai-, alagúti-) is fizetni fogja cég, ezáltal a munkavállalók fizetése nem csökken. A bérjellegű juttatásokkal azonban más a helyzet: a BKV mostantól nem fizeti a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulást, valamint étkezési utalványt sem ad dolgozóinak, továbbá július elsejéig minden dolgozó csupán egyetlen családtagját illeti meg utazási igazolvány. Nemes Gábor hozzátette, az utazási igazolványok kérdését a jövőben hatályba lépő személyszállítási törvény rendezheti.

A megállapodásról a BKV igazgatósága hétfőn tárgyal, így a korábban meghírdetett sztájk egyenlőre elmarad.

Kapcsolódó hírek