Megállapodott az Alba Volán és Székesfehérvár

MTI   ·   2012.09.21. 17:28

A szerződés pénteki aláírásakor Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a hosszú tárgyalások után létrejött megállapodás mérföldkőnek tekinthető. Kiemelte: ez az első alkalom, hogy egy nagyvárosban ilyen szerződést kötnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a tavasszal elfogadott személyszállítási törvény szellemében átalakítsák és hatékonnyá tegyék a közösségi közlekedést. "Bízom benne, hogy a mostani aláírás nem egyszeri alkalom volt, hanem további településekkel is meg tudunk állapodni" – tette hozzá Németh Lászlóné.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester rámutatott, hogy a megállapodás megkötésére azért volt szükség, mert az Alba Volán Zrt., – a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. döntése alapján – szeptember elsejétől felmondta a várossal fennálló szerződését, miután a közösségi közlekedésben a 2006-2007-ben hozott hibás kormányzati döntések miatt 1,7 milliárd forint hiány keletkezett. A megállapodás szerint az állam és az önkormányzat közösen rendezi az elmúlt években felhalmozódott hiányt. Az önkormányzat 830 millió forint kifizetését vállalta, ebből pénteken 200 millió forintot át is utalt az Alba Volánnak, a fennmaradó összeget pedig tíz év alatt kamatmentesen kell kifizetnie – mondta a polgármester.

Cser-Palkovics hozzátette, a város továbbra is támogatja a vállalatot: az eddigi évi 110 millió forint helyett jövő évtől 224 millió forintot fordítanak közösségi közlekedésre. Kiemelte, önmagában egy város nem tudja fenntartani közösségi közlekedését, kizárólag megfelelő állami támogatás segítségével működtethető a rendszer.

Október végére készülhet el az új menetrend, amely a régi és a nemrégiben elfogadott, majd visszavont menetrend alapján készül el. Ez egy fenntartható, finanszírozható, s az utasok igényéhez igazított új, helyi autóbusz menetrend lesz – fogalmazott a polgármester.

Kapcsolódó hírek